Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. marca 2023, 11:41
Čas čítania 0:38

Mladík sa večer stratil na hrebeni v Nízkych Tatrách. V zlom počasí šiel na chatu, lebo tam mal rezervované ubytovanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Záchranári museli popíliť napadané stromy, aby sa k mužovi dostali.

Horská záchranná služba (HZS) pomáhala v utorok podvečer 29-ročnému skialpinistovi v Nízkych Tatrách, ktorý sa vybral z Čertovice cez Kumštové sedlo na Chatu M. R. Štefánika, kde mal rezervované ubytovanie. V pásme nad lesom fúkal silný vietor, snežilo a muž zablúdil. 

„V hmle stratil po prechode Kumštovým sedlom orientáciu, zišiel z hrebeňového tyčového značenia a zablúdil na južnej strane pohoria. Pocitová teplota sa pohybovala hlboko pod bodom mrazu. Záchranári HZS sa snažili od neho získať GPS súradnice polohy, avšak tie, ktoré im poskytol, boli nepresné, a rovnako lokalizácia jeho mobilného telefónu neúspešná,“ opísali horskí záchranári.

Operátorovi tiesňovej linky HZS sa spolu so záchranármi napokon podarilo muža telefonicky navigovať v zostupe popri potoku smerom na Jarabú, kam mu smerovali naproti terénnym autom a na lyžiach.

Postup im komplikovali popadané stromy, ktoré bolo potrebné prepíliť, a množstvo novonapadnutého snehu. Skialpinista sa podľa ich inštrukcií dostal na zvážnicu, kde sa spolu stretli a spoločne pokračovali do Domu HZS v Bystrej. Tam záchrannú akciu ukončili.

skialpinistaSkialpinistaSkialpinista
Zobraziť galériu
(3)
Domov
Zdieľať
Diskusia