Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
25. apríla 2023 o 6:31
Čas čítania 1:02

Slovenským dôchodcom možno v roku 2023 zvýšia dôchodky hneď dvakrát. Poslanci sa predbiehajú, kto im dá viac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hnutie reaguje na zvýšenú mieru inflácie.

Hnutie Sme rodina navrhuje zvýšenie minimálnych dôchodkov. Od júla minimálna penzia pri získaní 30 rokov dôchodkového poistenia stúpne z 334,30 eura na 359,30 eura, od októbra by mala vzrásť na 383,10 eura, uvádza sa v návrhu zákona na stránke Národnej rady.

Novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi predložili poslanci Zuzana Šebová, Miloš Svrček a Monika Péter. Odôvodnili ju tým, že od októbra majú stúpnuť aj výšky dávok v hmotnej núdzi.

V parlamente sa v posledných mesiacoch objavilo hneď niekoľko návrhov, ktoré cielia na dôchodcov. Prezidentka nedávno odobrila novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Dôchodky na Slovensku sa budú valorizovať viackrát do roka v prípade, ak dôchodcovská inflácia presiahne 5 percent. 

Novela bude účinná od 1. januára 2024. Cieľom je umožniť rýchlo reagovať na mimoriadne zvyšovanie spotrebiteľských cien vo vzťahu k poberateľom dôchodkových dávok. Dôjde k dvom zásadným zmenám.

Poslanci reagujú na vyššie výdavky

Cieľom nového návrhu Sme rodina je pokrytie zvýšených výdavkov na bývanie, energie, stravu, základné vybavenie a potreby pre dieťa z dôvodu zvýšenej miery inflácie, ktorú spôsobili ekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19 a taktiež vojnový konflikt na Ukrajine.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

„Návrh zákona sa predkladá z dôvodu potreby úpravy nastavenia a výšky príspevku na bývanie a potreby skoršej valorizácie súm pomoci v hmotnej núdzi. Predmetné opatrenia môžu v aktuálnej situácii čiastočne zmierniť nepriaznivé následky inflácie na najodkázanejšie skupiny obyvateľov,“ uvádzajú poslanci v dôvodovej správe.

„Na neadekvátnu výšku a nastavenie príspevku na bývanie dlhodobo upozorňuje široká odborná verejnosť. Vzhľadom na súčasnú energetickú a inflačnú krízu môže toto opatrenie výrazne pomôcť nízkopríjmovým domácnostiam udržať si primerané bývanie,“ doplnili.

Domov
Zdieľať
Diskusia