Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
26. apríla 2023, 13:50
Čas čítania 0:31

Niektoré reťazce za hranicami Slovenska dávajú cukor na prídel. Jeho cena ide rapídne hore

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Cena cukru sa v Poľsku zvýšila o viac ako sto percent.

Poľsko ako tretí najväčší producent cukru v Európe avizuje, že jeho ceny rapídne rastú. Prudké zvyšovanie cien spôsobilo, že Poliaci vykúpili takmer všetok cukor v obchodoch a niektoré reťazce museli zaviesť prídelový režim, píše portál agronomist.pl

Štatistický úrad v Poľsku upozornil, že ceny za posledné roky narástli o 124 percent. V roku 2021 stál kilogram cukru 0,61 eura a dnes sa jeho cena šplhá na 1,37 eura. Podľa Poliakov môžu za vysoký nárast aj emisné kvóty, ktorých nákup sa každoročne zvyšuje. 

Poľský inštitút ekonomiky upozorňuje, že ceny cukru v Poľsku môžu mať vplyv aj na okolité krajiny. Slováci sa nedostatkom cukru nemusia obávať. „Slovenská republika je sebestačná v produkcii cukru, dodávky prebiehajú v štandardnom režime, potravinárske podniky nedisponujú informáciami o hroziacom výpadku,“ povedala pre Topky riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Domov
Zdieľať
Diskusia