Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
27. apríla 2023, 7:20
Čas čítania 1:40

PRIESKUM: Tieto zamestnania na Slovensku majú problém s platením účtov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Väčšina Slovákov nie je spokojná so životom na Slovensku. Trápi ich výška mzdy, stres aj prepracovanosť.

Väčšina slovenských pracujúcich (68 %) považuje život na Slovensku za zlý a neuspokojivý. Zvyšok respondentov (32 %) si naopak myslí, že sa v SR žije dobre. Na porovnanie, v susednej Českej republike si približne 40 % opýtaných myslí, že sa tam žije zle.

Informovala o tom spoločnosť Grafton na základe online prieskumu, ktorý uskutočnila od 28. do 31. januára tohto roku medzi 1 825 respondentmi.

Najviac nespokojní sú so svojou prácou robotníci 

Spokojnosť v zamestnaní však uvádza väčšina Slovákov, 47 % má radosť zo svojej práce a lásku či iný pozitívny citový vzťah k svojmu zamestnaniu uviedlo ďalších 21 %. Neutrálny vzťah k svojej práci má 24 % opýtaných. Veľmi podobná situácia je aj v ČR.


Lásku k svojej práci najviac pociťujú zamestnanci z oblasti obchodu a marketingu (31 %) a najmenej ju pociťujú pracovníci z výroby, takzvané modré goliere (13 %). „Najčastejšie sú nespokojní pre výšku svojej mzdy, ďalším faktorom je stres, prepracovanosť a príliš vysoké nároky na prácu, ako aj nemožnosť kariérneho postupu,“ hovorí riaditeľ uvedenej firmy a Gi Group pre Slovensko a Česko Martin Malo.


Viac ako polovica pracovníkov (57 %) však udáva, že rutina je horšia ako stres, a 41 % je presvedčených, že zmysluplnosť práce je dôležitejšia ako výška mzdy. Viac ako tri štvrtiny respondentov by chceli zamestnávateľa, ktorému na nich záleží.

10. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 5:09 Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR)

„Medzi najdôležitejšie potreby slovenských zamestnancov patrí tiež dobrý kolektív a práca, ktorá ich baví. Takmer tri štvrtiny pracovníkov má tieto potreby naplnené. Deficit však pozorujeme najmä u modrých golierov, z ktorých 37 percent uvádza, že takúto prácu nemajú,“ objasňuje Malo.

Ďalšou požiadavkou zamestnancov je možnosť rozvíjať sa v práci.
Približne štyri percentá respondentov prišli o prácu a u pätiny dopytovaných došlo k prepúšťaniu medzi ich kolegami. U necelej štvrtiny došlo k zníženiu mzdy v priemere o desať percent a 12 % prišlo o pracovné výhody. Tri pätiny pracovníkov nezaznamenali žiadne z uvedených obmedzení.

Slováci sú nútení šetriť

Polovica zamestnancov obmedzila návštevu reštaurácií, pričom 48 % respondentov začalo šetriť nielen na energiách, no aj na potravinách (45 %), uviedla firma. Najväčší problém zaplatiť účty majú modré goliere, po nich nasledujú zamestnanci z oblasti obchodu, marketingu a podnikových služieb. Viac ako tretina zamestnancov bude mať problém zaplatiť si dovolenku, takmer štvrtina jazdí menej autom a 11 % bude mať problémy zaplatiť účty.


„Z nášho prieskumu tiež jasne vyplynulo, že pracovníci hľadajú v zamestnaní istotu. Preferujú pracovné miesto s pevným základom a so stabilnou budúcnosťou, ako aj veľkú firmu s dobrým zázemím či zamestnávateľa s hodnotným produktom alebo službou. Istotu v zamestnaní však nemá, ale chce tretina bielych golierov, 35 % modrých golierov a 22 % zamestnancov z oblasti informačných technológií,“ uzavrel Malo.

linka, práca, Slováci
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia