Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. mája 2023 o 20:35
Čas čítania 0:54

Veľké zmeny pri dôchodkoch. Vstup do druhého piliera je od mája automatický, zasiahne to najmä končiacich študentov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sporiteľ bude mať možnosť zo systému do dvoch rokov vystúpiť a zároveň bude mať právo doň opäť vstúpiť.

Automatický vstup do druhého piliera je od začiatku mája v platnosti. V utorok to uviedla hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Kristína Korenková.

Spresnila, že do účinnosti vstúpila ďalšia časť novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, a to pri vzniku prvého dôchodkového poistenia v prvom pilieri do veku 40 rokov. Zároveň sa zvyšuje hranica vstupu do druhého piliera pre tých, ktorí už sú dôchodkovo poistení, a to na dovŕšenie 40 rokov z 35 rokov. Uvedené osoby môžu do tohto piliera vstúpiť dobrovoľne.

Zmeny zasiahnu najmä absolventov

Právna úprava sa týka hlavne študentov, ktorí končia štúdium a plánujú sa prvýkrát zamestnať po začiatku mája. „Rovnako sa automatický vstup dotkne osôb do 40 rokov, ktoré predtým nemali povinnosť platiť odvody na dôchodkové poistenie,“ uviedla Korenková. Následne si budú môcť do 180 dní zvoliť dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS), inak ju vyberie Sociálna poisťovňa.

Sporiteľ bude mať možnosť z tohto systému do dvoch rokov vystúpiť a zároveň bude mať právo doň opäť vstúpiť. „Veková hranica pre automatický vstup sa bude postupne zvyšovať rovnako, ako sa bude zvyšovať dôchodkový vek,“ doplnila hovorkyňa.

1. júna 2024 o 9:15 Čas čítania 2:35 Financovanie strán na Slovensku je transparentnejšie ako v starých členských štátoch EÚ. Problémy majú nové strany Financovanie strán na Slovensku je transparentnejšie ako v starých členských štátoch EÚ. Problémy majú nové strany

Uzavrela, že tým, ktorým vznikne nárok na automatický vstup do druhého piliera, zašle SP do 60 dní informačný list o tejto skutočnosti. Rovnako pošle ďalšie informácie najmä k možnosti uzatvoriť zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení s DSS podľa vlastného výberu alebo čo sa týka alternatívy vystúpenia z daného piliera.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia