Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
5. mája 2023 o 11:53
Čas čítania 1:00

Pozor, obedy zadarmo nedostanú Slováci automaticky. Toto musia urobiť rodičia, aby mali nárok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Takzvané obedy sú v platnosti od 1. mája 2023.

Rodičia alebo zákonní zástupcovia, ktorí ešte nepožiadali o obedy zadarmo alebo to nestihli včas, by mali čím skôr oznámiť túto požiadavku škole a písomne požiadať prostredníctvom školskej jedálne o poskytovanie dotácie na stravu. Oznámilo to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na svojom facebookovom profile.

Nárok na príspevok majú tie deti, ktoré:

  • navštevujú materskú školu a žijú v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo príjem neprekročil hranicu životného minima,
  • navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu (v tomto prípade je potrebné, aby rodič písomne požiadal žiadateľa, aby na toto dieťa podal žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu),
  • navštevujú materskú školu, v ktorej je aspoň 50 percent detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

Dotácia na stravu však vzniká iba v dni, počas ktorých sa deti zúčastnili na vyučovaní v materskej alebo základnej škole, pričom využili stravovacie služby.

Takzvané obedy sú v platnosti od 1. mája 2023. Nárok na dotáciu vzniká len v tom prípade, ak ich dieťa spĺňa podmienky a je prihlásené na stravovanie v zariadení školského stravovania.

23. júla 2024 o 9:19 Čas čítania 1:51 Ako si vybrať školský batoh pre prvákov Ako si vybrať školský batoh pre prvákov

Deti, ktoré navštevujú osemročné gymnázium, nemajú nárok na dotáciu na stravu, novela upravujúca túto skutočnosť je však už v parlamente. Podľa zákona o dotáciách je ustanovené, že ju možno poskytnúť iba dieťaťu, ktoré navštevuje MŠ a ZŠ. Osemročné gymnázium je v školskom systéme zaradené medzi stredné školy.

Výšku príspevkov si môžeš pozrieť v našej tabuľke:

Dieťa v inštitúcii:Výška príspevku na deň
Materská škola1,40 eura
Prvý stupeň ZŠ2,10 eura
Druhý stupeň ZŠ2,30 eura
Domov
Zdieľať
Diskusia