Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
5. mája 2023, 11:53
Čas čítania 1:00

Pozor, obedy zadarmo nedostanú Slováci automaticky. Toto musia urobiť rodičia, aby mali nárok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Takzvané obedy sú v platnosti od 1. mája 2023.

Rodičia alebo zákonní zástupcovia, ktorí ešte nepožiadali o obedy zadarmo alebo to nestihli včas, by mali čím skôr oznámiť túto požiadavku škole a písomne požiadať prostredníctvom školskej jedálne o poskytovanie dotácie na stravu. Oznámilo to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na svojom facebookovom profile.

Nárok na príspevok majú tie deti, ktoré:

  • navštevujú materskú školu a žijú v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo príjem neprekročil hranicu životného minima,
  • navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu (v tomto prípade je potrebné, aby rodič písomne požiadal žiadateľa, aby na toto dieťa podal žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu),
  • navštevujú materskú školu, v ktorej je aspoň 50 percent detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

Dotácia na stravu však vzniká iba v dni, počas ktorých sa deti zúčastnili na vyučovaní v materskej alebo základnej škole, pričom využili stravovacie služby.

Takzvané obedy sú v platnosti od 1. mája 2023. Nárok na dotáciu vzniká len v tom prípade, ak ich dieťa spĺňa podmienky a je prihlásené na stravovanie v zariadení školského stravovania.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

Deti, ktoré navštevujú osemročné gymnázium, nemajú nárok na dotáciu na stravu, novela upravujúca túto skutočnosť je však už v parlamente. Podľa zákona o dotáciách je ustanovené, že ju možno poskytnúť iba dieťaťu, ktoré navštevuje MŠ a ZŠ. Osemročné gymnázium je v školskom systéme zaradené medzi stredné školy.

Výšku príspevkov si môžeš pozrieť v našej tabuľke:

Dieťa v inštitúcii:Výška príspevku na deň
Materská škola1,40 eura
Prvý stupeň ZŠ2,10 eura
Druhý stupeň ZŠ2,30 eura
Domov
Zdieľať
Diskusia