Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
6. mája 2023 o 13:02
Čas čítania 0:33

USA po Ukrajine vojensky podporia ďalšiu krajinu. Poskytnú jej zbrane za 500 miliónov dolárov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Americký kongres už Ukrajinu podobným spôsobom podporil vyše 35-krát.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena plánuje poslať Taiwanu zbrojnú pomoc za 500 miliónov dolárov. Chystá sa tak využiť osobitné právomoci, ktoré uplatnila v prípade Ukrajiny viac než 35-krát.

O pomoci hovoril už vo februári americký minister obrany Lloyd Austin. Zatiaľ nie je jasné, čo bude táto pomoc obsahovať a kedy by ju Tchaj-pej mohol dostať. Kongres v rozpočte na rok 2023 povolil poskytnúť Taiwanu zbrane celkovo až za miliardu dolárov.

Kongres USA využíva oprávnenie, ktoré prezidentovi umožňuje počas mimoriadneho stavu previesť inej krajine položky zo zásob USA bez súhlasu zákonodarcov. Dôvodom mimoriadnej podpory je tlak Číny, ktorá Taiwan považuje za svoje územie, pričom Peking sa nikdy nezriekol použitia vojenskej sily na ovládnutie Taiwanu.


Taiwan sa od minulého roka sťažuje na oneskorenie dodávok zbraní od USA, ako sú protilietadlové rakety Stinger. Výrobcovia produkciu smerujú na Ukrajinu bojujúcu proti ruskej invázii.

Taiwan
Vojak čínskej armády sa díva cez ďalekohľad, kým v pozadí pláva taiwanská vojenská loď. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia