Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
7. mája 2023, 18:23
Čas čítania 0:29

Tornádo v Rakúsku: pár desiatok kilometrov od slovenských hraníc zosadlo tornádo, napáchalo škody

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Miestni obyvatelia opisovali, ako sa na oblohe vytvoril lievikovitý oblak, ktorý sa niekoľkokrát dotkol zeme.

V  susednom Rakúsku, zhruba 65 kilometrov od slovenských hraníc, bolo v sobotu okolo tretej hodiny poobede v oblasti mesta Ziersdorf v okrese Hollabrunn zaznamenané tornádo, informuje o tom portál iMeteo.sk.

Tornádo neďaleko slovenských hraníc.
Tornádo neďaleko slovenských hraníc. Zdroj: Facebook/Michael Muck

Miestni obyvatelia opisovali, ako sa na oblohe vytvoril lievikovitý oblak, čo značí trombu. Tento lievik sa údaje niekoľkokrát dotkol zeme a spôsobil škody. Podľa portálu tak ide jednoznačne o tornádo.

Rakúsky portál wetter.at informoval zástupca hasičského zboru v Ziersdorfe, že silná víchrica poškodila strechy na troch domoch, zničila telefónne vedenie a z vlakových koľají museli odstraňovať trosky. 

Stránka iMeteo.sk ďalej informuje, že na naše územie aktuálne prúdi teplý a vlhký vzduch, ktorý prehrievajú slnečné lúče a celú vzduchovú hmotu labilizujú. V takejto labilnej vzduchovej hmote sa vytvárajú početné prehánky a búrky, ktoré môžu byť silnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia