Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Martina Havranová TASR
8. mája 2023, 9:00
Čas čítania 1:49

Svet si dnes pripomína formálny koniec 2. svetovej vojny. Trvala 2 194 dní a zomrelo počas nej viac ako 50 miliónov ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Svojím charakterom a krutosťou ide o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva.

Druhá svetová vojna sa začala 1. septembra 1939 útokom nacistického Nemecka na Poľsko. Počas 2 194 dní jej trvania prišlo o život viac ako 50 miliónov ľudí. Svojím charakterom a krutosťou ide o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva, a preto je viac ako dôležité, aby sme sa nezabúdali na svoju históriu a poučili sa z nej. Koniec druhej svetovej vojny si jednotlivé štáty pripomínajú práve dnes 8. mája ako Deň víťazstva nad fašizmom. 

Historická fotografia z konca 2. svetovej vojny.
Historická fotografia z konca 2. svetovej vojny. Zdroj: WikimediaCommons/na voľné použitie

Do vojny sa postupne zapojilo 62 štátov, v ktorých žilo 80 % vtedajšej svetovej populácie. Bojovalo sa v štyridsiatich krajinách a v armádach bojujúcich krajín bolo asi 110 miliónov ľudí. Podľa najnovších údajov vo vojne zahynulo približne 20 miliónov vojakov a 40 miliónov civilistov. Zo súhrnného počtu obetí pripadá približne 83 % na príslušníkov štátov protifašistickej koalície a 17 % obetí na obyvateľov mocností Osi (Nemecko, Taliansko a Japonsko) a ich spojencov. Najväčšie straty, takmer 27 miliónov vojakov a civilistov, utrpel vtedajší Sovietsky zväz.

Desiatky tisíce Slovákov zomreli v koncentračných táboroch

Podľa slov zástupcu riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Petra Šumichrasta účasť Slovákov v československom protifašistickom odboji vo vojne má svoje osobitné a nezastupiteľné miesto v novodobej histórii Slovenska, ktoré si však vyžiadalo množstvo obetí, utrpenia a bolesti.


Z údajov VHÚ vyplýva, že na našom území predstavovali celkové straty na životoch asi 350 000 až 360 000 obyvateľov. „Z toho zahynulo v koncentračných táboroch približne 235 000 osôb, z nich asi 149 000 židovského pôvodu. V Česku to bolo 78 000 a na Slovensku 71 000 osôb. Dovedna však prešlo koncentračnými tábormi 350 000 osôb. Pri represáliách a prenasledovaní partizánov bolo na Slovensku vypálených viac než 100 obcí,“ priblížil Šumichrast.

Historická fotografia z koncentračného tábora.
Historická fotografia z koncentračného tábora. Zdroj: Pixabay
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia