Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
8. mája 2023, 15:53
Čas čítania 1:48

Problém, ktorým trpí väčšina mladých ľudí, ohrozuje naše zdravie rovnako ako fajčenie či obezita, varujú experti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Problémy, ktoré mnohí považujú len za dočasné a nemyslia si o nich, že majú veľký vplyv na naše zdravie, sú podľa expertov závažné a ohrozujú celú spoločnosť.

Americké ministerstvo zdravotníctva vydalo začiatkom mája správu o novej epidémii v Spojených štátoch. Hlavný chirurg a autor správy Vivek H. Murthy v nej varuje, že ohrozuje životy a zdravie občanov, a hoci je správa zo Spojených štátov, týka sa ľudí aj v ostatných častiach sveta. Problém je podľa odborníkov porovnateľný s rizikom, ktoré pre zdravie predstavujú iné faktory: napríklad fajčenie, obezita či nedostatok fyzického pohybu. A trpí ním veľká časť ľudí na svete.

Ide o epidémiu osamelosti a izolácie.

2. marca 2023, 9:31 Čas čítania 1:38 Vedci zistili, že na zníženie stresu stačí mať len jeden rozhovor s blízkym denne. Uhádneš, ktorý typ rozhovoru je najlepší? Vedci zistili, že na zníženie stresu stačí mať len jeden rozhovor s blízkym denne. Uhádneš, ktorý typ rozhovoru je najlepší?

Osamelý človek má vyššiu náchylnosť na rôzne ochorenia

O osamelosti sa už hovorí v odborných kruhoch aj médiách veľa. Zvyčajne sa však spája najmä so psychickým zdravím. Osamelí ľudia majú vyššie riziko úzkosti či depresie. Správa amerického ministerstva však ukazuje, že osamelosť zvyšuje aj riziko fyzických ochorení: demencie o 50 percent, infarktu o 32 percent a srdcových ochorení o 29 percent. Prináša so sebou aj riziko predčasnej smrti z prílišnej osamelosti, pričom toto riziko je porovnateľné s rizikom niekoho, kto vyfajčí 15 cigariet denne.

Je dokonca vyššie než riziko predčasnej smrti spájané s obezitou a fyzickou nečinnosťou.

Osamelosť sa týka už teraz veľkej časti ľudí. Hoci nás internet spája, mnohí podľa rôznych prieskumov a štúdií vravia, že sa cítia osamelo. Podľa tejto štúdie z roku 202 až 79 % mladých ľudí vo veku 18 až 24 rokov sa cíti osamelo a zhruba 41 % to pociťuje podobne. Avšak pätina ľudí, ktorí sa trápia s osamelosťou alebo izoláciou, to nevníma ako veľký problém. To treba podľa Murthyho napraviť.

Správa označuje osamelosť za závažné ohrozenie zdravie a pohody ľudí. Podľa nej by mali Spojené štáty konať a zamedziť osamelosti podobne, ako bojujú s drogami alebo sa snažia redukovať fajčenie. „Ak v tomto zlyháme, zaplatíme každým dňom vyššiu cenu v podobe individuálneho aj skupinového zdravia. Budeme sa naďalej štiepiť a rozdeľovať, až kým nebudeme schopní stáť spoločne ako jedna komunita a jedna krajina.“

16. mája 2024, 17:00 Čas čítania 4:38 Ťažko prežívaš udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku? Psychológa sme sa pýtali, ako sa s tým vyrovnať Ťažko prežívaš udalosti, ktoré sa dejú na Slovensku? Psychológa sme sa pýtali, ako sa s tým vyrovnať

Podľa reportu je sociálna izolácia definovaná ako objektívne málo spoločenských interakcií a vzťahov a samotu definuje ako subjektívny a vnútorný pocit, ktorý je výsledkom rozdielu medzi počtom vzťahov a interakcií, ktoré ľudia zažívajú, a počtom vzťahov a interakcií, po ktorých skutočne túžia. Vedecké výskumy ukazujú, že ľudia trávia menej časti s priateľmi a príbuznými, nezapájajú sa do klubov a organizácií a viac sa sústreďujú na kariéru a digitálny život než na vzťahy.

Dokazuje to aj slovenská internetová poradňa pre mladých IPčko, ktorá zaznamenala rapídny nárast v témach pocitov osamelosti, stresu, tlaku na výkon, ale aj myšlienok na samovraždu. Osamelosť trápi čoraz viac ľudí, preto správa ministerstva vyzýva na činy. Odborníci chcú, aby štát vytvoril národný plán, ako posilniť spoločenské vzťahy. Medzi kľúčové body patrí posilnenie spoločenskej infraštruktúry, reforma digitálneho prostredia či mobilizácia zdravotníctva, aby ľudí ohrozených osamelosťou alebo izoláciou identifikovali a dokázali im včas pomôcť.

Domov
Zdieľať
Diskusia