Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
9. mája 2023, 9:15
Čas čítania 1:12

Netrafil sa? Uhrík si pripomínal víťazstvo nad fašizmom, paradoxne však rečnil pri pomníku sovietskeho bombardovania Nitry

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Uhrík vyhlásil, že Republika je antifašistickým hnutím.

Hnutie Republika si chcelo pripomenúť Deň víťazstva nad fašizmom. Milan Uhrík preto na Facebooku zverejnil video, v ktorom reční pred pamätníkom obetí bombardovania Nitry z 26. marca 1945.

Uhrík síce vo videu vyhlasuje, že hrôzy fašizmu sa už nikdy nesmú opakovať, no háčik je v tom, že Nitru v roku 1945 nebombardovalo letectvo nacistického Nemecka, ale Sovietsky zväz. Na tento fakt upozornil historik a pedagóg Anton Hruboň z Univerzity Mateja Bela na svojom Twitteri.

Uhrík tvrdí, že je proti vojne

Poslanec Európskeho parlamentu Uhrík si spolu s niekoľkými ďalšími straníkmi pripomenul výročie ukončenia 2. svetovej vojny. K pamätníku obetí bombardovania Nitry položil veniec a predniesol prejav, v ktorom zdôraznil, že Republika je antifašistickým hnutím, ktoré sa vyhradzuje voči vojne.  

„Vždy sa budeme stavať na odpor voči tým, ktorí štvú do vojny a chcú slobody ľudí obmedzovať, pretože práve štvaním a obmedzovaním ľudí to vždy začína,“ uviedol vo videu. 

„Republika dnes dosiahla svoj Kriváň,“ okomentoval spomienkový akt historik Hruboň. „Milan Uhrík vo videu pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom položil veniec k hrobu obetí bombardovania Nitry 26. marca 1945. Chybička krásy spočíva v tom, že na Nitru nezaútočili Nemci, ale sovietske letectvo,“ napísal a uviedol, že pri bombardovaní zomrelo 345 osôb.

„Nie som historik.“

Uhrík v minulosti verejnosť zaskočil kontroverzným výrokom o holokauste, ktorý odmietol jasne odsúdiť. „Ja to beriem ako nejaký historický fakt. Nemám sa k tomu prečo vyjadrovať,“ povedal Uhrík v roku 2017 ešte ako podpredseda strany ĽSNS. V diskusnej relácii vtedy okrem toho odmietol odsúdiť transport Židov do nacistických koncentračných táborov.

Domov
Zdieľať
Diskusia