Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
9. mája 2023, 20:00
Čas čítania 0:37

Umelú inteligenciu ChatGPT požiadal, aby mu investovala peniaze do akcií. Výsledok ho zaskočil, klasickí experti nemali nárok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Experiment prebiehal od 6. marca do 28. apríla.

Umelá inteligencia dopadla v experimente, ktorý sa zameral na finančné poradenstvo, výrazne lepšie než najpopulárnejšie britské investičné fondy. Vyplýva to z výsledkov prieskumu portálu Finder, ktorý sa zameriava na finančné analýzy.

Experiment prebiehal od 6. marca do 28. apríla. Používateľ v ňom umelú inteligenciu ChatGPT požiadal o vytvorenie jednoduchého portfólia, ktoré sa skladalo z tridsiatich ôsmich rôznych akcií. Zatiaľ čo hodnota akcií, ktoré vybrala umelá inteligencia, v priemere vzrástla o 4,9 percenta, investičné fondy dosiahli priemernú stratu 0,8 percenta.

Analytici požiadali ChatGPT, aby vybral akcie na základe bežných kritérií ako nízka úroveň dlhu či historický záznam rastu. Medzi vybranými spoločnosťami sa následne vyskytli napríklad aj Microsoft, Netflix či Walmart.

Klasický investičný fond zhromažďuje peniaze od viacerých investorov a je pod dohľadom správcu, ktorý rozhoduje, ako tieto peniaze investovať. Analytici z portálu Finder preto použili 10 najpopulárnejších britských fondov na obchodnej platforme Interactive Investor, aby ich následne mohli porovnať s výkonom portfólia, ktoré im vybrala umelá inteligencia.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Joshua Mayo
Domov
Zdieľať
Diskusia