Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
10. mája 2023 o 15:01
Čas čítania 1:13

Schválili reformu stavebníctva podľa návrhu Sme rodina. Obmedzuje verejnosť a úrady a ohrozuje životné prostredie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Posudzovanie vplyvov na životné prostredie bude súčasťou integrovaného povoľovania stavieb. Zodpovednosť ponesie nový úrad.

Poslanci v stredu definitívne schválili novelizáciu viacerých zákonov v oblasti ochrany životného prostredia v súvislosti s reformou stavebnej legislatívy.

Majú sa tak odstrániť prekážky fungovania novej stavebnej legislatívy, novela reflektuje na zmeny v procesoch územného konania a výstavby. Súčasťou integrovaného povoľovania stavieb bude aj konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Za hlasovalo 105 poslancov, prítomných bolo 140.

Neodvolateľný šéf a ohrozenie životného prostredia

Posudzovanie vplyvov na životné prostredie ostáva v rukách ministerstva životného prostredia. Samotné schvaľovanie územných plánov však prejde pod nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu. Kritici poukazujú na problém, že úrady, samosprávy alebo aj verejnosť sa takto ťažšie zapoja do posudzovania vplyvov rôznych projektov na klímu. Verejnosť už nebude môcť ani podať odvolanie proti stanoviskám na investície a projekty, čo doteraz bolo možné.

Nadácia Zastavme korupciu a Via IURIS na Facebooku upozornili, že sa takto môže spustiť masívna výstavba aj na chránených územiach a takmer všetka moc nad rozhodovaním bude koncentrovaná v jednom úrade. Poukázali aj na ďalšie pochybné detaily: Štefan Holý (Sme rodina) si za šéfa úradu vybral spoločníka zo svojho podnikania Martina Hypkého. Aj podmienky vzdelania predsedu úradu sú napísané tak, že ich Hypký spĺňa. 

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:01 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Nový zákon určuje jeden komplexný proces, počas ktorého sa všetko potrebné na stavbu vyrieši. Počas prípravy a schvaľovania výstavby sa bude uplatňovať požiadavka, aby sa procesné úkony vyplývajúce z osobitných predpisov zrealizovali v rámci jedného prerokovania tej istej veci. Ak sa na projekt vzťahujú viaceré samostatné požiadavky vyplývajúce z osobitných predpisov, ktoré sú v súčasnosti predmetom samostatných konaní, budú tieto požiadavky naplnené v rámci jedného integrovaného konania.

Súčasťou integrovaného povoľovania bude aj konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Niektoré stavby bude stačiť len ohlásiť, nebudú potrebovať aj povolenie na stavbu.

Stavby jadrového zariadenia a stavby súvisiace s jadrovým zariadením nebudú predmetom integrovaného konania. Špeciálnym stavebným úradom pre takéto typy stavieb je Úrad jadrového dozoru. 

Domov
Zdieľať
Diskusia