Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
11. mája 2023, 18:31
Čas čítania 1:27

Česká vláda rozbieha masívne šetrenie, zvyšuje dane a stopne dotácie. Drahšie budú pivo, cigarety aj diaľničné známky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V oblasti daňových výnimiek zruší Česko napríklad takzvané škôlkovné či zľavu na študenta.

Česká vláda vo štvrtok symbolicky o päť minút dvanásť predstavila 58 opatrení, ktorých cieľom je znížiť v budúcom roku deficit štátneho rozpočtu o 94 miliárd korún (približne štyri miliardy eur). Väčšina úsporných opatrení sa dotkne zníženia výdajov štátu, budú sa však zvyšovať aj niektoré dane. Očakávaný konsolidačný balíček predstavili lídri päťkoalície spoločne s ekonomickými expertmi.


Za najdôležitejšie kroky ozdravného plánu pre verejné financie nazvaného Česko vo forme označil premiér Petr Fiala obmedzenie neinvestičných dotácií, ktoré do rozpočtu prinesie 46 miliárd, a zníženie prevádzkových a mzdových výdajov štátu – to prinesie viac než 20 miliárd korún.

Významným krokom sú aj zmeny v DPH či zrušenie 22 daňových výnimiek. Koalícia zároveň predstavila aj návrh dôchodkovej reformy.


„Ak by sme teraz nedokázali šliapnuť na brzdu, situácia by sa o niekoľko málo rokov vymkla z rúk a odniesli by to naše deti a vnuci, a to nikto rozumný a zodpovedný nemôže dopustiť,“ vyhlásil Fiala. Dodal, že ak by vláda opatrenia neurobila, schodok rozpočtu v budúcom roku by bol o 94 miliárd korún vyšší a v roku 2025 až o 148 miliárd.

Zvyšujú dane

Štát bude podľa ministra financií Zbyňka Stanjuru šetriť predovšetkým na sebe. Zároveň chce ukončiť dotačný biznis, ktorý v Česku podľa Stanjuru vznikol v posledných rokoch. „Zabudli sme na pôvodný význam dotácií,“ povedal s tým, že tieto financie majú slúžiť na vyrovnávanie regionálnych rozdielov. Najviac sa to dotkne podpory v oblasti priemyslu a poľnohospodárstva.

28. januára 2024, 16:30 Čas čítania 5:53 Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7)

Vláda chce tiež upraviť niektoré dane. Česko má aktuálne tri sadzby DPH (10, 15 a 21 percent). Po novom budú len dve, a to vo výške 12 a 21 percent. V zníženej sadzbe budú potraviny, lieky či zdravotnícke potreby a zvýši sa spotrebná daň z alkoholu, tabaku či hazardu.

V oblasti daňových výnimiek zruší napríklad takzvané škôlkovné či zľavu na študenta. Konsolidačný balík obsahuje napríklad aj zvýšenie ročnej diaľničnej známky zo súčasných 1 500 (64 eur) na 2 300 korún (približne 98 eur).


Koaličné strany o návrhoch intenzívne rokovali posledný mesiac. Fiala zdôraznil, že vláda nečaká slová chvály ani masívne pochopenie, ale je pripravená všetky rozhodnutia obhájiť. Konsolidačný balíček chce vláda schváliť počas júna, aby o ňom mohli poslanci rokovať ešte pred prázdninami. Minister financií chce, aby bol účinný od 1. januára 2024.

Domov
Zdieľať
Diskusia