Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
16. mája 2023, 11:03
Čas čítania 0:47

Pumpári cez víkend zlomili trend, po týždňoch zlacňovania prišiel nárast cien. Za benzín aj naftu si teraz Slováci musia priplatiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vodiči na Slovensku na čerpacích staniciach zaplatia viac.

Ceny pohonných hmôt zlacňovali niekoľko týždňov, no počas uplynulého víkendu sa motoristi dočkali nepríjemnej zmeny. Pumpári trend zlomili a ceny palív mierne dvihli.

Momentálne stojí benzín v priemere okolo 1,55 eura a nafta je o viac ako desať centov lacnejšia, takže liter na pumpách natankuješ za približne 1,43 eura. Pred desiatimi dňami sa pritom cena nafty pohybovala okolo 1,4 eura za liter a cena benzínu bola pod 1,54 eura za liter.

Podľa analytikov čerpacie stanice reagujú na blížiacu sa letnú motoristickú sezónu, počas ktorej spotreba palív výrazne narastá, ale aj na rozhodnutie USA dopĺňať svoje strategické ropné rezervy namiesto ich rozpúšťania, ako to Washington robil doteraz.

Minulý týždeň takto ceny padali

Vývoj spotrebiteľských cien pohonných látok v 18. týždni 2023 v porovnaní s cenami v 17. týždni 2023 ovplyvnili nižšie ceny 95-oktánového benzínu, 98-oktánového benzínu, skvapalneného ropného plynu (LPG), motorovej nafty a stlačeného zemného plynu (CNG) aj skvapalneného zemného plynu (LNG). Minulý piatok o tom informoval štatistický úrad.


V 18. týždni 2023 sa v porovnaní so 17. týždňom 2023 znížili ceny 95-oktánového benzínu o 0,030 eura alebo o 1,92 percenta na 1,532 eura, zatiaľ čo cena 98-oktánového benzínu klesla o 0,030 eura alebo o 1,71 percenta na 1,729 eura.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Sean Gallup
Domov
Zdieľať
Diskusia