Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
25. mája 2023, 15:28
Čas čítania 0:40

Na Slovensku máme už 3 ohniská nebezpečnej vtáčej chrípky. Vtáky na ňu masívne hynú, v týchto oblastiach sa najnovšie objavila

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vtáčia chrípka je nákazlivé prenosné ochorenie, ktoré sa za posledné týždne vyskytlo na Orave, Liptove a v Rusovciach.

V posledných týždňoch sa vtáčia chrípka vyskytla pri voľne žijúcich vtákoch na Oravskej priehrade, Liptovskej Mare a v bratislavských Rusovciach. Štátna veterinárna a potravinová správa o tom informuje na svojom webe.

Pred pár dňami potvrdili veterinári vtáčiu chrípku na Oravskej priehrade na Vtáčom ostrove a Liptovskej Mare pri čajkách smejivých. V Rusovciach išlo o nakazeného rybára čierneho.

Vysokopatogénny kmeň vírusu

V apríli ŠVPS zaznamenala vírus pri čajkách smejivých na vodnej nádrži Sĺňava a Hrušovskej zdrži a taktiež pri labuti veľkej na melioračnom kanáli pri Veľkých Kosihách. „Vo všetkých prípadoch išlo o vysokopatogénny kmeň vírusu vtáčej chrípky,“ skonštatovala veterinárna správa.

Spolu zatiaľ v tomto roku potvrdili tri ohniská vtáčej chrípky pri hydine, jedno ohnisko pri iných vtákoch držaných v zajatí a 13 pozitívnych prípadov pri voľne žijúcich vtákoch.


Vtáčia chrípka je vysoko nákazlivá prenosná infekčná choroba predovšetkým vtákov a hydiny. Choroba sa môže preniesť aj na cicavce, najmä ošípané. Hlavnými klinickými príznakmi sú strata plachosti, znížená aktivita a pokles, až zastavenie príjmu krmiva. Objavujú sa i respiračné príznaky. Nakazené jedince masívne hynú.

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Zdroj: TASR/Tomáš Doboš
Domov
Zdieľať
Diskusia