Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
1. júna 2023, 13:41
Čas čítania 1:17

Veľká zmena pre všetkých zamestnancov. U lekára si treba zvyknúť na nové pravidlo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Veľká zmena pre všetkých zamestnancov. U lekára si treba zvyknúť na nové pravidlo
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions, unsplash.com

Lekári sú povinní od štvrtka vystavovať péenky už iba elektronicky. Je to dôležitý krok v elektronizácii služieb.

Od štvrtka musia lekári vystavovať potvrdenie o práceneschopnosti pacienta iba v elektronickej podobe. Papierové potvrdenie budú môcť vystaviť len v zahraničných prípadoch. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s tým, že ide o dôležitý krok v elektronizácii služieb a odbúravaní byrokracie.

„Ak vás lekár po návšteve ambulancie uzná práceneschopným, od 1. júna je povinný vystaviť vám potvrdenie v elektronickej podobe. Pacient tak nemusí obiehať úrady, administratívnu záťaž za neho vybavia príslušné inštitúcie,“ skonštatoval rezort. Potvrdenie lekár elektronicky odošle do Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), odkiaľ sa potrebné údaje dostanú do Sociálnej poisťovne, ktorá ich následne sprístupní občanovi aj zamestnávateľovi.

V prípade porušenia nariadenia môže lekárovi hroziť pokuta až 3300 €, pričom sankcionovanie je plne v kompetencii rezortu zdravotníctva. „Neradi by sme pristupovali k vynucovaným prostriedkom, radšej sa budeme snažiť nájsť spôsob, ako pozitívne motivovať,“ uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Slovenská lekárska komora (SLK) verí, že ePN bude znamenať pre lekárov aj pacientov významné pozitíva. Namiesto finančných postihov by však radšej uprednostňovala  informačnú kampaň s vysvetlením pozitív.

„Zavedenie ePN vítame, ja osobne ju používam už takmer rok, uľahčuje mi to prácu a výrazne šetrí čas,“ povedal člen Prezídia SLK a prezident Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov Peter Makara. Podľa jeho slov už v súčasnosti používa ePN takmer 90 percent ambulancií všeobecných lekárov. „Na to, aby bol systém naplno využitý a šetril čas pacientom a predchádzalo sa problémom, je však potrebné, aby sa doň zapojili všetci, teda aj nemocnice,“ doplnil.

Rezort deklaruje že už vyše 98 percent lekárov má technické vybavenie na to, aby vystavovali elektronické PN. Službu však aktuálne využíva iba 2500 lekárov. „Od začiatku fungovania tejto e-služby lekári vystavili viac ako 360 000 elektronických PN. Tieto čísla sú dôkazom toho, že služba funguje a lekári ju využívajú,“ skonštatoval Palkovič.

Lekári mohli ePN vystaviť od 1. júna 2022. Duálne obdobie vystavovania papierových a elektronických potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti sa skončilo 31. mája 2023. Od roku 2024 sa do systému zapoja aj lekári špecialisti.

Domov
Zdieľať
Diskusia