Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Martin Adam Pavlík
4. júna 2023, 17:24
Čas čítania 1:07

VIDEO: 500 000 ľudí v Poľsku protestuje proti vláde. Do ulíc ich vyhnal kontroverzný zákon

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
VIDEO: 500 000 ľudí v Poľsku protestuje proti vláde. Do ulíc ich vyhnal kontroverzný zákon
Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski

Vo Varšave sú masívne protesty.

Odhadom až pol milióna ľudí v nedeľu protestuje vo Varšave proti vláde. Ako píše Denník N, masové protesty poľskej demokratickej opozície odštartoval podpis kontroverzného zákona „lex Tusk“ poľským prezidentom Andrzejom Dudom, čo sa považuje za ďalší príklad porušovania princípov demokracie a ústavy.

Formálne zákon ustanovuje komisie na vyšetrenie ruského vplyvu na bezpečnosť Poľska v rokoch 2007 – 2022. Zákon je pritom v skutočnosti namierený proti Donaldovi Tuskovi (bol predsedom poľskej vlády v rokoch 2007 – 2014), súčasnému lídrovi najsilnejšej strany Občianska platforma, ktorého politici vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) od začiatku obviňovali z proruských sympatií.


Poľská opozícia nedeľňajší protest označila za skúšku svojej schopnosti ukončiť po nadchádzajúcich voľbách osemročnú vládu nacionalistov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Do Varšavy prichádzali stovky autobusov, aby priviezli prívržencov opozície z celej krajiny. Podľa hovorcu organizátorov protestu úrady odhadujú, že do ulíc vyšlo asi pol milióna Poliakov, uvádza agentúra AFP.


Líder opozičnej strany Občianska platforma a expremiér Tusk privítal v nedeľu svojich podporovateľov na proteste slovami, že Poliakov nemožno umlčať. „Prvý krok k víťazstvu je spoznať našu silu. Sme tu, aby Poľsko a Európa videli našu silu,“ uviedol Tusk.

Poľský prezident Andrzej Duda v piatok nečakane oznámil, že v zákone na vyšetrovanie ruského vplyvu navrhne zmeny. Zákon pritom podpísal len pred niekoľkými dňami. Nedeľňajšie protesty sa uskutočnili v deň 34. výročia prvých povojnových demokratických volieb v Poľsku. Na jeseň pritom Poľsko čakajú ďalšie parlamentné voľby.

Predvolebné prieskumy naznačujú, že výsledok volieb bude tesný. Vládnuca strana PiS sa totiž stala v Európe vedúcim hlasom proti Kremľu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Opozícia sa tak snaží s ťažkosťami získať podporu aj napriek kritike, ktorej PiS čelí doma i v zahraniční, za spomínaný zákon či podporovanie homofóbie.

Poľsko
Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski
Domov
Zdieľať
Diskusia