Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eliška Hulová TASR
7. júna 2023, 12:55
Čas čítania 0:59

Časť Ukrajiny sa už budúci rok zmení na vyschnutú púšť. Takéto katastrofické následky bude mať výbuch Kachovskej priehrady

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Po poškodení vodnej elektrárne Kachovka sa z polí v Chersonskej oblasti stane púšť.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje, že v dôsledku poškodenia vodnej elektrárne Kachovka bude v Chersonskej oblasti na pravom brehu rieky Dneper zaplavených približne 10 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy.

Na ľavom brehu, ktorý je v súčasnosti pod ruskou okupáciou, bude situácia ešte horšia. Podrobné informácie budú podľa ministerstva k dispozícii v najbližších dňoch po analýze informácií a záberov o rozsahu záplav.

Katastrofa okrem toho preruší aj dodávky vody do 31 zavlažovacích systémov v Dnepropetrovskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. V roku 2021 tieto systémy zabezpečovali zavlažovanie 584 000 hektárov pôdy, z ktorých sa zozbierali približne štyri milióny ton obilnín a olejnín v hodnote približne 1,5 miliardy dolárov.

Zmenia sa na púšť už budúci rok

V roku 2023 funguje na pravom brehu Dnepra len 13 zavlažovacích systémov. Momentálne je bez zdroja vody 94 % zavlažovacích systémov v Chersonskej oblasti, 74 % v Záporožskej a 30 % v Dnepropetrovskej oblasti.

Zničenie priehrady bude mať za následok vysušenie polí na južnej Ukrajine, a teda už budúci rok sa zmenia na púšť. Problémy budú aj v okolitých obciach, ktoré nebudú schopné zabezpečiť dostatok pitnej vody pre obyvateľov. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Veľký problém budú mať aj poľnohospodári. Negatívne dôsledky budú ovplyvňovať aj rybárstvo. Už bol zaznamenaný úhyn rýb — mladých aj dospelých jedincov. Práve sa skončilo obdobie neresenia a v dôsledku poklesu hladiny vody budú ikry vo vyschnutých oblastiach vysychať, upozornilo ministerstvo.

Ďalším problémom bude prenikanie sladkej vody a sladkovodných organizmov do Čierneho mora. Ak sa masa sladkej vody dostane do slanej vody Čierneho mora, môže to spôsobiť úhyn fauny v mori. 

ukrajina kachovka púsť
Zdroj: TASR – AP, Unsplash/Keith Hardy
Domov
Zdieľať
Diskusia