Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. júna 2023, 10:25
Čas čítania 0:54

Žiadna veľká protiofenzíva nezačala, vyhlásila Ukrajina. Vedenie armády poprelo, že by Ukrajinci rozbehli očakávaný protiútok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinci popreli tvrdenia zahraničných expertov, podľa ktorých už spustili ofenzívu proti Rusom.

Stovky Ukrajincov boli vo štvrtok evakuované zo striech svojich zaplavených domov dva dni po zničení Kachovskej vodnej nádrže na rieke Dneper na juhu Ukrajiny. Kyjev medzitým podľa agentúry Reuters poprel tvrdenia o začiatku svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám.


Stanica NBC News s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa ukrajinských ozbrojených síl a vojaka z oblasti blízko frontových línií vo štvrtok uviedla, že ofenzíva ukrajinskej armády sa už začala. Denník The Washington Post citoval „štyroch jednotlivcov“ z radov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí tvrdili to isté.


Generálny štáb ukrajinskej armády to však pre Reuters poprel. „Nemáme takúto informáciu,“ uviedol prostredníctvom svojho hovorcu. Britské ministerstvo obrany vo svojom štvrtkovom brífingu informovalo o ťažkých bojoch pozdĺž „viacerých úsekov frontu“ s tým, že iniciatívu vo väčšine týchto oblastí prebral Kyjev.

Rusi museli po záplavách ustúpiť

Ukrajinská armáda uviedla, že záplavy v Chersonskej oblasti prinútili ruské jednotky na ústup od piatich do 15 kilometrov a mieru ruského ostreľovania znížili prakticky o polovicu.


Ruský minister obrany Sergej Šojgu predtým vyhlásil, že ruské jednotky odolali pokusom ukrajinských vojakov prelomiť frontovú líniu v Záporoží, pričom mali ukrajinskej strane spôsobiť ťažké straty.


Voda z Kachovskej vodnej nádrže medzitým zaplavila už vyše 600 štvorcových kilometrov plochy Chersonskej oblasti, pričom zaplavila územia pod kontrolou Ukrajiny i Ruska.


Putin sa podľa mediálnych informácií do zaplavených oblastí cestovať nechystá, situáciu však pozorne sleduje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil postihnuté oblasti vo štvrtok.

vojna
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia