Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
9. júna 2023, 18:45
Čas čítania 1:14

NÁVOD: Takto budeš môcť v predčasných voľbách voliť zo zahraničia. Čas sa kráti, treba splniť tri základné podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O voľbu zo zahraničia je možné požiadať najneskôr do 9. augusta 2023.

V septembrových parlamentných voľbách budú môcť Slováci opäť voliť aj zo zahraničia. Dodržať však musia stanovený postup. Na voľbách sa môžu zúčastniť aj ľudia, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenska, ale spĺňajú základné podmienky, upozorňuje portál Srdcom doma.

Poštou zo zahraničia môže voliť každý občan, ktorý splní nasledujúce tri podmienky

  • Je občanom Slovenskej republiky.
  • V deň volieb (30. 9. 2023) bude mať minimálne 18 rokov.
  • Odošle žiadosť 52 dní pred konaním volieb (do 9. 8. 2023).

Ani počas blížiacich sa volieb nebude možné voliť na veľvyslanectvách, ambasádach a zastupiteľských úradoch. V prípade, že občan nemá trvalý pobyt na území Slovenska, voliť môže výlučne poštou zo zahraničia. 

O voľbu zo zahraničia je možné požiadať elektronicky aj písomne

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky spustí aplikáciu, cez ktorú bude možné požiadať o voľby zo zahraničia. Urobiť tak musíš najneskôr do 9. augusta 2023.

V elektronickej žiadosti musí občan uviesť adresu v zahraničí, kam mu MV SR najneskôr 40 dní pred voľbami pošle volebné materiály. Uviesť treba aj rodné číslo a číslo občianskeho preukazu alebo rodné číslo a číslo cestovného pasu. Občan sa prípadne môže autorizovať pomocou eID.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

O voľbu poštou môže občan požiadať aj písomne. Rovnako ako pri elektronickej žiadosti, aj v písomnej žiadosti musí uviesť adresu v zahraničí a rodné číslo. K žiadosti musí priložiť fotokópiu občianskeho preukazu alebo cestovného pasu. Písomnú žiadosť volič odošle poštou alebo prinesie na podateľňu MV SR v Bratislave.

Ako voliť

Od MV SR dostane volič dve obálky: obálku s pečiatkou MV SR a návratovú obálku.

Z webu MV SR si stiahne a vytlačí hlasovací lístok. Lístok so zakrúžkovanými kandidátmi  vloží do obálky s pečiatkou MV SR.


Obálku s pečiatkou volič následne vloží do návratovej obálky (s predtlačenou adresou MV SR) a na vlastné náklady pošle na adresu MV SR. Obálku je možné poslať zo zahraničia aj zo Slovenska – poštou alebo ju môžeš priniesť na podateľňu MV SR.


 

Domov
Zdieľať
Diskusia