Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. júna 2023, 9:27
Čas čítania 1:03

Nové skutočnosti o pretrhnutí Kachovskej priehrady: Nóri tam uprostred noci zaznamenali výbuch, toto sú detaily

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Výbuch zaznamenali o 2.54 h miestneho času v lokalite, ktorej súradnice sa zhodujú s Kachovskou priehradou.

Nórsky seizmologický ústav NORSAR v piatok oznámil, že zaznamenal „explóziu“ na mieste Kachovskej priehrady na Ukrajine v čase, keď došlo k jej pretrhnutiu. 


Oznámenie sa nezmieňuje o príčine explózie. Podporuje však tvrdenia, že priehrada, ktorá sa nachádza v zóne kontrolovanej Ruskom, sa nepretrhla ako dôsledok škôd vzniknutých počas mesiacov ťažkých bojov.


Rusko a Ukrajina sa vzájomne obviňujú zo zničenia priehrady na rieke Dneper, ktoré spôsobilo veľké záplavy a vynútilo si evakuáciu tisícov ľudí.

Nebola to slabá explózia

„Sme presvedčení, že došlo k výbuchu,“ povedal predstaviteľ NORSAR-u Ben Dando.
Výbuch zaznamenali o 2.54 h miestneho času v lokalite, ktorej súradnice sa zhodujú s Kachovskou priehradou.

Magnitúda zaznamenaných otrasov sa pohybovala medzi 1.0 a 2.0, uviedol nórsky inštitút. Ekvivalent v tonách trinitrotoluénu (TNT) zatiaľ nevyčíslil. „Nebola to slabá explózia,“ uviedol Dando.


Otrasy zaregistrovala aj seizmologická stanica v rumunskej Bukovine, ležiaca 620 kilometrov od miesta výbuchu.

Kachovská priehrada
Zdroj: TASR/AP

 

Ukrajinská ofenzíva sa podľa Putina už začala

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, zatiaľ je však bez úspechu. 


„S určitosťou môžeme konštatovať, že táto ukrajinská ofenzíva sa začala,“ povedal Putin v rozhovore, ktorý bol zverejnený na platforme Telegram.


Podľa jeho slov však ukrajinská armáda nedosiahla svoje ciele v žiadnej oblasti boja vďaka odvahe ruských vojakov a správnej organizácii jednotiek. Kyjev začiatok očakávanej rozsiahlej protiofenzívy doteraz oficiálne nepotvrdil. V uplynulých dňoch sa však boje na frontovej línii na juhovýchode Ukrajiny zintenzívnili.


Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov v stredu poprel doterajšie ruské špekulácie o začiatku ukrajinskej protiofenzívy. „Keď spustíme protiofenzívu, každý o tom bude vedieť, uvidia to,“ povedal.

Domov
Zdieľať
Diskusia