Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
13. júna 2023, 20:50
Čas čítania 1:22

Zlé správy pre tých, ktorí sa boja lietania. Turbulencie budú čoraz silnejšie, experti majú pre cestujúcich dôležité rady

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za zvyšovanie počtu turbulencií môže aj rozdiel medzi teplotou na rovníku a póloch.

V dôsledku otepľovania planéty sa v ovzduší častejšie vyskytujú turbulencie, na ktoré musia reagovať letci. Vyplýva to zo štúdie vedcov z britskej Univerzity v Readingu publikovanej v časopise Geophysical Research Letters. 

Vedci sa v štúdii venovali tzv. turbulenciám čistého neba, ktoré sú ťažšie predvídateľné a pre pilotov je tak náročnejšie vyhnúť sa im. Vedecký tím zistil, že silné turbulencie vzrástli medzi rokmi 1979 až 2020 na veľmi frekventovanej severoatlantickej trase o 55 %. Vedci to pripísali zmenám rýchlosti vetra vo veľkých nadmorských výškach spôsobeným teplejším vzduchom z uhlíkových emisií.

„Po tom, čo desať rokov výskumu ukazuje, že klimatické zmeny zvýšia v budúcnosti výskyt turbulencií čistého neba, máme teraz dôkaz, že toto zvyšovanie sa už začalo,“ uviedol spoluautor štúdie profesor Paul Williams, ktorý skúma atmosféru. Podľa vedcov nás čaká čoraz väčšie zvyšovanie teplôt

Ak sa chce ľudstvo vyhnúť v nasledujúcich dekádach letom so silným trasením, je podľa Williamsa potrebné začať investovať do zlepšenia systémov na predpovedanie a detekciu turbulencií. Najväčší nárast výskytu turbulencií zaznamenali na letových trasách v Spojených štátoch a severnom Atlantiku. Častejšie sú však aj v Európe, na Blízkom východe a v oblasti južného Atlantiku.

Za turbulencie môže aj rozdielna teplota medzi rovníkom pólmi

Williams uviedol, že nárast je spôsobený väčším strihom vetra – rozdielmi v rýchlosti vetra – v atmosférickom prúdení smerujúcom zo západu na východ. Z veľkej časti ho vytvára rozdielna teplota medzi rovníkom a pólmi.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Satelity pritom turbulencie nevidia, no dokážu rozpoznať štruktúru a tvar dýzového prúdenia, čo ho umožňuje analyzovať. Radary zase dokážu predpovedať turbulencie z búrok, no turbulencie čistého neba sú takmer úplne neviditeľné a je ťažké zachytiť ich.

Lety s turbulenciami sú nielen nepohodlné, no môžu sa počas nich zraniť ľudia v lietadle. Turbulencie čistého neba môžu prísť neočakávane v čase, keď pasažieri nie sú pripútaní. Podľa Williamsa je preto rozumné byť po celý let pripútaný tak, ako to robia piloti.

Turbulencie majú však aj finančné dôsledky. Letecký priemysel len v USA má v súvislosti s nimi stratu medzi 150 a 400 miliónmi dolárov. Vplyv to má aj na životné prostredie, keďže počas vyhýbania sa turbulenciám sa spaľuje palivo navyše.

Go2Sky
Zdroj: Go2Sky
Domov
Zdieľať
Diskusia