Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
14. júna 2023, 18:23
Čas čítania 0:56

V tomto jazere sa v lete na Slovensku radšej nekúp. Zverejnili rebríček kvality vody na kúpanie, umiestnili sme sa na chvoste

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Monitorovali viac ako 20-tisíc miest v Európe. Toto sú výsledky za rok 2022.

Kvalita vody na kúpanie v obľúbených slovenských lokalitách nie je taká vysoká, ako by sme si predstavovali. Pri hodnotení 32 vodných nádrží a kúpalísk na našom území získalo známku „vynikajúca“ iba 19 z nich. Ide pritom o hodnotenie za uplynulý rok 2022.

Slovensko sa preto ocitlo takmer na konci rebríčka a spomedzi 30 európskych krajín je na tom horšie už iba Poľsko. 

Európska environmentálna agentúra vykonávala monitorovanie až 21 973 miest určených na kúpanie v celej Európe. Aj keď si štáty od prijatia smernice o vode určenej na kúpanie z roku 2006 viditeľne polepšili, podľa najnovších výsledkov a meraní má Slovensko pred sebou stále dlhú cestu k najlepším. 

Na vrchu rebríčka sa nachádza Cyprus, Rakúsko a Grécko, kde sú vynikajúce podmienky na kúpanie vo väčšine vodných nádrží a jazier. Nezaostáva však ani obľúbené Chorvátsko. 

Horšie sú na tom napríklad Holandsko, Švédsko, Albánsko, Estónsko aj susedné Maďarsko. Ešte nižšie v rebríčku je Slovensko, pričom nám patrí druhá najhoršia priečka.

Výsledky slovenských kúpalísk za rok 2022:

Známku „vynikajúca“ dosiahli: Zlaté piesky, Vajnorské jazero, Ivanka pri Dunaji, Šulianske jazero, Počúvadlo, Veľké Richnanské jazero, Veľké Kolpašské jazero, Liptovská Mara, Pod Bukovcom, Ružín, Teplý Vrch – Drieňok, Zemplínska šírava (všetkých 5 meraných lokalít) a lokality Poľany, Tíšava, Valkov na Veľkej Domaši.

Známku „dobrá“ získali: Slnečné jazerá v Senci, Kunovská priehrada, Vindšachtské jazero, jazero Drieňok, Vinianske jazero, Teplý Vrch – pláž Ormet a tri časti Veľkej Domaše (Holčíkovce, Dobrá pláž, Nová Kelča).

Známku „dostatočný“ dostala: Zelená voda.
kúpaliská
Zdroj: EEA
Domov
Zdieľať
Diskusia