Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Daniel Mikolášik
17. júna 2023, 15:24
Čas čítania 1:20

Youtube vymazal kanál Milana Mazureka aj Kulturblogu. Členovia Republiky tvrdia, že ide o ovplyvňovanie volieb

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Youtube vymazal kanál Milana Mazureka aj Kulturblogu. Členovia Republiky tvrdia, že ide o ovplyvňovanie volieb
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook (Lívia Pavlíková - osobný blog)

Zablokovali kanály, ktoré majú blízko ku konšpiráciám, s desiatkami tisíc odberateľov. Platforma spoločnosti Google tento krok zatiaľ nijako nekomentovala.

Videoplatforma Youtube v sobotu zablokovala kanál poslanca Milana Mazureka (Republika), ako aj platformy Kulturblog, v ktorej reláciách sa Mazurek často objavoval. Odstránený je tiež kanál obdobnej platformy Konzerva.sk, ktorú založila Lívia Pavlíková (predtým Garčalová).

Tá kedysi robila videá pre Kulturblog a bola účastníčkou akcií Ľudovej mládeže. Pavlíková minulú nedeľu navyše oznámila, že vstupuje do strany Republika, ktorú založili odídenci z extrémistickej ĽSNS Mariana Kotlebu.

O zablokovaní týchto troch kanálov, ktoré mali desiatky tisíc odberateľov, informovali na Facebooku členky strany Republika Lea Lauková a Lívia Pavlíková. „Priatelia, pripravte sa, začína sa tvrdá cenzúra,“ napísala Lauková a dodala, aby sa k nim ich fanúšikovia pridali na platformu Telegram. Tá je u extrémistov a konšpirátorov posledné roky obľúbená, pretože prakticky nezasahuje proti dezinformáciám.

Medzi najobľúbenejšie profily Slovákov tu patrí napríklad antisemita Daniel Bombic alias Danny Kollar či poslanec Ľuboš Blaha (Smer). Pridať sa na Telegram vyzýva vo svojom príspevku aj Pavlíková, podľa ktorej je vymazanie týchto youtubových kanálov ovplyvňovanie nadchádzajúcich predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať v septembri 2023.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Youtube si zmyslel, že z večera do rána bez akéhokoľvek upozornenia zruší kanály, ktoré sledovali desiatky tisíc ľudí a boli v nich roky práce. Len kvôli ideologickým dôvodom. Toto si Youtube a žiadna iná spoločnosť nemôže dovoliť,“ napísala Lívia Pavlíková. Platforma spoločnosti Google tento krok zatiaľ nijako nekomentovala.

Nie je to pritom prvýkrát, čo tieto platformy a ľudia, ktorí na nich participujú, čelia zablokovaniu. Minulý rok v júli Youtube potrestal Kulturblog obmedzením jeho konta na sedem dní a Facebook jeho stránku odstránil už minimálne trikrát. Prvýkrát ešte v roku 2020, keď platforma patriaca spoločnosti Meta zrušila až sedem stránok, ktoré podporovali extrémistickú ĽSNS pred voľbami propagáciou ich názorov.

Prepojenie bolo vtedy nespochybniteľné, a to najmä pre personálne podobnosti. Spoločným menovateľom bol práve odsúdený Milan Mazurek. „Zistili sme, že tu funguje sieť stránok, ktoré sa tvária ako nezávislé spravodajské médiá, no v skutočnosti sú prepojené na jednotlivcov na pravom politickom spektre,“ povedal v tom čase pre Denník N David Agranovich, ktorý vo Facebooku šéfuje špecializovanému tímu na odhaľovanie globálnych hrozieb.

Domov
Zdieľať
Diskusia