Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
23. júna 2023, 7:40
Čas čítania 1:10

Režisér Titanicu cítil v kostiach, že ponorka Titan skončila katastroficky. Cameron skritizoval mediálny ošiaľ s kyslíkom a zvukmi

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa režiséra bola katastrofa jasná už vtedy, keď ponorka v rovnakej chvíli stratila navigačné schopnosti aj komunikačné spojenie.

Režisér Titanicu James Cameron tvrdí, že v prípade ponorky Titan očakával katastrofický scenár od prvého momentu, keď sa o incidente dopočul. „Cítil som v kostiach, čo sa stalo. Aby zlyhala elektronika ponorky aj jej komunikačný systém a súčasne zlyhal sledovací transpondér? Ponorka je fuč,“ povedal pre BBC.

21. júna 2023, 11:30 Čas čítania 3:29 Riadi ju ovládač za 30 dolárov, na palube je známy miliardár. Takto to vyzerá vnútri ponorky, ktorá zmizla pri vraku Titanicu Riadi ju ovládač za 30 dolárov, na palube je známy miliardár. Takto to vyzerá vnútri ponorky, ktorá zmizla pri vraku Titanicu

Cameron pritom nie je len slávny režisér, ale aj veľký nadšenec podmorského sveta a profesionálny hlbokomorský prieskumník. Len k vraku Titanicu sa doteraz ponoril až 33-krát, v roku 2012 dokonca so svojou ponorkou absolvoval ponor do najhlbšieho miesta našich oceánov s názvom Challenger Deep, ktoré leží 10 929 metrov pod hladinou.

Keď sa začiatkom týždňa dozvedel, že ponorka Titan naraz stratila navigáciu a úplne prestala komunikovať, nebol podľa neho možný žiadny iný scenár ako katastrofická implózia.

Americké úrady pre BBC povedali, že námorníctvo v nedeľu zaznamenalo akustickú anomáliu, ktorá by zodpovedala implózii chvíľu po tom, čo Titan stratil všetko spojenie.

Kritika mediálneho ošiaľu

Cameron vo svojom vyjadrení skritizoval mediálny ošiaľ, ktorý sa po zmiznutí ponorky rozpútal. Diskusie o tom, koľko kyslíka posádke zostáva a odkiaľ zaznamenali zvuky búchania, označil za „nočnú moru“.

Ľudia podľa neho neustále špekulovali o tom, či posádka dokázala prežiť a ako sa musia cítiť osoby vnútri ponorky, zatiaľ čo on si uvedomoval, že pravdepodobne došlo k implózii a všetky osoby na palube zomreli hneď po ponore. Celé dni sa preto debatovalo o ľuďoch, ktorí už boli po smrti.

Implóziu ponorky Titan len pár stoviek metrov od vraku Titanicu označil režisér za „hroznú iróniu“, keďže podľa neho posádka oboch plavidiel odignorovala viaceré varovania.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Podľa režiséra mnohí odborníci v minulosti spoločnosť OceanGate varovali. Experti firme napísali list, v ktorom tvrdili, že ich ponory raz povedú ku katastrofe. Jeden z bývalých zamestnancov OceanGate už v roku 2018 varoval pred bezpečnostnými problémami, no tieto upozornenia firma odmietla.

ponorka
Zdroj: Instagram/@jamescameronofficial, OceanGate
Domov
Zdieľať
Diskusia