Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
21. júna 2023, 11:30
Čas čítania 3:29

Riadi ju ovládač za 30 dolárov, na palube je známy miliardár. Takto to vyzerá vnútri ponorky, ktorá zmizla pri vraku Titanicu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Miniponorka Titan je uzavretá zvonku pomocou špeciálnych skrutiek, ktoré môžu rozhodnúť o živote alebo smrti posádky.

Nemajú dosť kyslíka na to, aby prežili dlhšie ako do štvrtkového obeda. Piati členovia posádky momentálne sedia vnútri 6,7-metrovej ponorky Titan spoločnosti OceanGate, ktorej cieľom bolo ponoriť sa do hĺbky 3 800 metrov a obzrieť si vrak Titanicu. Namiesto toho teraz spoločne čakajú na vytúženú záchranu alebo pomalú smrť.

21. júna 2023, 7:19 Čas čítania 1:03 Majú kyslík na posledných 25 hodín: zverejnili nové hrozivé informácie o ponorke, ktorá sa stratila pri vraku Titanicu Majú kyslík na posledných 25 hodín: zverejnili nové hrozivé informácie o ponorke, ktorá sa stratila pri vraku Titanicu

Vopred pritom rátali so scenárom, v ktorom sa spod hladiny Atlantického oceánu už nikdy nevynoria živí, pretože pred začiatkom expedície podpísali dôležitý dokument. Svoj podpis zanechali na papieri, ktorý ich varoval, že výprava v experimentálnej ponorke môže skončiť mimoriadnym úspechom, ale aj smrťou každého z posádky. Poklop ponorky je navyše zvonku zabezpečený 17 skrutkami, takže zvnútra ho nikto nedokáže otvoriť.

Kým však posádke zostáva dostatok kyslíka, nikto si nechce pripustiť najhorší scenár. Nad hladinou prepukla rozsiahla záchranná akcia a ponorku sa v tejto chvíli snažia vypátrať plavidlá zo súkromného sektora, ale aj lode a lietadlá americkej či kanadskej vlády. Nádej najnovšie záchranárom dodali „zvuky búchania“, ktoré zachytili v miestach zmiznutia.

Miniponorka Titan tesne pod hladinou krátko pred začatím ponoru.
Miniponorka Titan tesne pod hladinou krátko pred začatím ponoru. Zdroj: OceanGate

Na palube je miliardár aj majiteľ ponorky

Potápanie k vraku Titanicu nie je jednoduchá úloha. Na svete existuje len málo plavidiel, ktoré sú schopné ponoriť sa do hĺbky 3 800 metrov uprostred Atlantického oceánu, kde spočíva vrak legendárnej lode. Práve preto sa zakladateľ a šéf firmy OceanGate Stockton Rush rozhodol vyrobiť experimentálnu miniponorku, s ktorou chcel prebádať hlbiny oceánov. 

Za výpravu, s ktorou svet v nedeľu 18. júna stratil kontakt, si klienti na palube museli zaplatiť 250-tisíc dolárov. V tomto prípade si do ponorky sadli britský miliardár Hamish Harding, britský podnikateľ Shahzada Dawood so svojím synom Sulemanom a známy francúzsky dobrodruh Paul-Henry Nargeolet. Päticu uzatvára práve šéf firmy OceanGate Stockton Rush, ktorý ponorku riadil. 

27. júna 2023, 9:00 Čas čítania 3:32 Potápačom sa uvarila krv a ich orgány odleteli na 10 metrov. Fotografie z nehody podobnej Titanu sú ako z hororu Potápačom sa uvarila krv a ich orgány odleteli na 10 metrov. Fotografie z nehody podobnej Titanu sú ako z hororu

Celá výprava štandardne trvá 8 dní, počas ktorých sa posádka musí na palube klasickej lode doplaviť do oblasti, kde došlo k potopeniu Titanicu. Ide pritom o odľahlú oblasť ležiacu okolo 600 kilometrov od kanadského regiónu Newfoundland. Ponorka následne absolvuje 8-hodinový ponor k vraku Titanicu, ktorý je roztrieštený na stovkách metrov.

Šéf firmy OceanGate Stockton Rush ukazujúci herný ovládač, ktorým riadi ponorku.
Šéf firmy OceanGate Stockton Rush ukazujúci herný ovládač, ktorým riadi ponorku. Zdroj: CBS News/Reprofoto

Celú ponorku riadi cez herný ovládač za 30 dolárov

Domov
Zdieľať
Diskusia