Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
27. júna 2023, 8:47
Čas čítania 0:36

Rizikových 6 minút: Pilot poľského lietadla riskantne zaletel nad vojnovú Ukrajinu, mal vraj vážny dôvod

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ukrajinský vzdušný priestor je pre civilné lety uzavretý od začiatku vojny.

Koncom minulého týždňa východné Slovensko sužovali silné búrky. Situácia bola nad naším územím taká vážna, že sa pilot poľskej charterovej leteckej spoločnosti Enter Air rozhodol odkloniť z dráhy a preletieť cez vzdušný priestor Ukrajiny. 

Ukrajinský vzdušný priestor je pre civilné lety uzavretý od začiatku vojny. Lietadlo na trase Poznaň – Antalya malo preletieť ponad územie východného Slovenska. Podľa Flightradar24 však pilot stroj z dráhy odklonil a preletel cez územie Ukrajiny vzdialené približne 25 kilometrov od našej spoločnej hranice. V uzavretom priestore sa lietadlo zdržalo 6 minút.

Dôvodom odklonu boli nepriaznivé podmienky spôsobené búrkami. „Lietadlo sa búrke vyhlo a slovenské riadenie letovej prevádzky ho nasmerovalo na takúto trasu. Všetko prebehlo v súlade s bezpečnostnými postupmi,“ uviedla spoločnosť Enter Air pre TVN24.

„V čase incidentu mal stroj rádiové spojenie s dispečermi letovej prevádzky v Bratislave. V oblasti letu boli búrkové fronty. Poľská agentúra leteckých navigačných služieb a Úrad civilného letectva okolnosti incidentu vyšetrujú,“ doplnila agentúra.  

let, Flightradar24, lietadlo
Zdroj: Flightradar24.com
Domov
Zdieľať
Diskusia