Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
28. júna 2023, 12:45
Čas čítania 1:19

Slováci budú z kryptomien platiť výrazne nižšie dane, rozhodol parlament. Príjem do tejto sumy netreba vôbec zdaniť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Do parlamentu návrh predložila skupina poslancov zo SaS, OĽaNO a nezaradených.

Daňovo-odvodová záťaž v súvislosti s predajom virtuálnych mien sa zníži, čo by malo zjednodušiť ich používanie v bežnom živote. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú Národná rada SR v stredu definitívne schválila. 

„Návrh si kladie za cieľ i významným spôsobom uľahčiť investovanie a sporenie bežným občanom, a to aj v rámci dlhodobého investičného sporenia či pripravovaného celoeurópskeho dôchodkového sporenia, keďže súčasné zdaňovanie príjmov z cenných papierov je vo významnom rozpore, s cieľom podporovať dobrovoľné formy sporenia na dôchodok,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

12. júna 2023, 9:15 Čas čítania 0:45 Majiteľom kryptomien zostali po víkende oči pre plač. Rozsiahly chaos na trhu spôsobil miestami až 25 % prepad hodnoty Majiteľom kryptomien zostali po víkende oči pre plač. Rozsiahly chaos na trhu spôsobil miestami až 25 % prepad hodnoty

Daňové zaťaženie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny sa zníži na základe tzv. časového testu. Pri jej predaji po uplynutí jedného roka od nadobudnutia sa bude príjem zdaňovať zníženou 7 % sadzbou dane. V prípade predaja virtuálnej meny do jedného roka sa príjmy zahrnú do základu dane spolu s ostatnými príjmami. Obdobná úprava sa bude vzťahovať aj na príjmy z predaja kapitálového majetku plynúce od subjektov kolektívneho investovania.

„Účelom zmeny zákona o zdravotnom poistení je oslobodiť fyzické osoby od povinnosti platenia odvodov na zdravotné poistenie z príjmu z predaja virtuálnej meny, ak virtuálna mena nebola súčasťou ich obchodného majetku, a to bez ohľadu na tzv. časový test,“ uviedli ďalej predkladatelia.

Príjem pod 2 400 eur sa nebude zdaňovať

Na základe pozmeňujúceho návrhu Petra Cmoreja (SaS) sa pri výmene virtuálnej meny za majetok alebo služby nebude v príslušnom zdaňovacom období zdaňovať príjem nepresahujúci 2 400 eur. „V praxi sa stávalo, že ak fyzická osoba nakúpila za virtuálnu menu napríklad potraviny alebo kávu, nastával moment zdaniteľného plnenia a s tým súvisiaca neprimeraná byrokratická a daňová záťaž,“ vysvetlil predkladateľ.

Novelou zákona o cenných papieroch sa zdvojnásobí maximálna výška prostriedkov, ktorú možno v rámci dlhodobého investičného sporenia investovať za jeden kalendárny rok. Suma sa zvýši z doterajších 3-tisíc eur na 6-tisíc eur.

Prostredníctvom novely zákona o kolektívnom investovaní sa zase rozšíri okruh investorov, ktorí môžu investovať do alternatívnych investičných fondov, a zvýši sa podiel majetku, ktorý môžu mať takéto fondy od kvalifikovaných investorov, z doterajších 20 % na 30 %.

Krypto.
Krypto. Zdroj: Wikimedia Commons/CryptoWallet.com
Domov
Zdieľať
Diskusia