Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. júla 2023, 20:30
Čas čítania 0:51

El Niňo úraduje: spôsobil rekord, aký sme ešte nikdy nezažili

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zvyšujúce sa teploty pripisujú vedci aj dôsledkom klimatickej zmeny.

Utorok 4. júla bol najteplejším dňom, aký kedy na svete zaznamenali. Priemerná celosvetová teplota dosiahla rekordnú úroveň druhý deň po sebe, vyplýva z predbežných údajov, ktoré v stredu zverejnili americkí meteorológovia. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Priemerná denná teplota vzduchu pri povrchu Zeme bola počas utorka 17,18 stupňa Celzia, ukazujú údaje, ktoré zhromažďujú americké Národné centrá pre environmentálne predpovede (NCEP). Ich záznamy sa začínajú v roku 1979.

Hodnotu 17 stupňov prekročila globálna teplota po prvý raz (o jednu stotinu) v pondelok 3. júla. Doterajšie maximum 16,92 stupňa Celzia zaregistrovali v auguste 2016.

Svetová priemerná teplota vzduchu sa v jednotlivých dňoch roka pohybuje obvykle v rozmedzí 12 až necelých 17 stupňov Celzia. V rokoch 1979 – 2000 bol priemer zo začiatku júla 16,2 stupňa Celzia.

Nový rekord musia ešte potvrdiť ďalšie výsledky meraní, počas leta na severnej pologuli však nemusí byť posledný. Priemerné celosvetové teploty zvyčajne stúpajú do konca júla alebo začiatku augusta.

Program Copernicus Európskej únie pre AFP v stredu uviedol, že pondelok bol najteplejším dňom v jeho databáze, ktorá obsahuje údaje od roku 1940. Utorkové dáta zatiaľ potvrdiť nemohol.


Zvyšujúce sa teploty pripisujú vedci aj dôsledkom klimatickej zmeny a ďalší nárast zrejme spôsobí klimatický jav El Niňo v Tichom oceáne. Svetová meteorologická organizácia (WMO) v pondelok potvrdila, že tento jav sa už začal vyskytovať.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
Domov
Zdieľať
Diskusia