Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
8. júla 2023, 12:13
Čas čítania 0:32

Jedinečný jav: až 99 % populácie Zeme bude dnes mať výnimočnú príležitosť pozorovať slnečné lúče v tom istom čase

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ľudia žijúci na východ od Japonska uvidia len náznak večerného svetla, zatiaľ čo ľudia žijúci na západ od Kalifornie budú vidieť len tie najslabšie záblesky ranného svetla, informuje iMeteo.

Dnes zažijeme na oblohe zaujímavý moment. Presne o 13.15 h bude môcť takmer celá planéta pozorovať slnečné lúče. Pôjde o najjasnejší moment roku 2023, informuje portál iMeteo

Slnko dnes v tomto čase uvidí až 99 % obyvateľov Zeme, konkrétne Severná a Južná Amerika, Európa, Afrika a väčšina Ázie. V tme bude Austrália, Nový Zéland a tichomorské ostrovy. „Časť Zeme, ktorá bude v čistom nočnom svetle, spadá nad Tichý oceán, rozľahlú oblasť, ktorá pokrýva asi tretinu zemegule,“ píše portál.

Nie každý zažije rovnakú intenzitu slnka. „Napríklad ľudia žijúci na východ od Japonska uvidia len náznak večerného svetla, zatiaľ čo ľudia žijúci na západ od Kalifornie môžu vidieť len tie najslabšie záblesky ranného svetla,“ dodáva iMeteo.

Fenomén je spôsobený tým, že takmer 90 % populácie Zeme žije na severnej pologuli, ktorá sa počas letných mesiacov nakláňa najbližšie k Slnku.

Domov
Zdieľať
Diskusia