Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. júla 2023, 12:06
Čas čítania 0:52

Volodymyr Zelenskyj navštívil Hadí ostrov, kde zaznela legendárna veta: „Ruská vojnová loď, choď do...!“

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa svojim vojakom poďakoval za 500 dní vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil pri príležitosti 500. dňa ruskej invázie na Ukrajinu Hadí ostrov južne od Odesy, ktorý sa hneď na začiatku invázie stal symbolom odhodlania Ukrajincov. V sobotu to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.


„Dnes sme na Haďom ostrove, ktorý rovnako ako celá Ukrajina nikdy nepadne do rúk okupantov, lebo sme krajina odvážnych... Chcem sa z tohto miesta víťazstva poďakovať všetkým našim vojakom za týchto 500 dní,“ vyhlásil Zelenskyj vo videu na sociálnych sieťach. Nie je jasné, kedy presne bolo video zhotovené, dodáva AFP.


Ukrajinský prezident pricestoval na Hadí ostrov člnom a k pamätníku, ktorý je na ostrove postavený, položil kvety vo farbách ukrajinskej vlajky.

Rusi tu zajali aj civilistov

Hadí ostrov v deň začiatku invázie 24. februára 2022 najskôr ostreľovalo ruské námorníctvo z plavidla Moskva a hliadkovacej lode Vasilij Bykov. Neskôr sa stal terčom útoku zo vzduchu, pri ktorom bola zničená všetka infraštruktúra.

29. mája 2022, 14:30 Čas čítania 8:08 Hadí ostrov. Prečo je ukrajinský kus skaly v Čiernom mori taký dôležitý? Rusi naň vozia ťažkú techniku, Ukrajinci ho bombardujú Hadí ostrov. Prečo je ukrajinský kus skaly v Čiernom mori taký dôležitý? Rusi naň vozia ťažkú techniku, Ukrajinci ho bombardujú

Posádka vlajkovej lode ruskej Čiernomorskej flotily, krížnika Moskva, obrancov ostrova vyzvala, aby sa vzdali. Ukrajinskí vojaci však nevyberavým spôsobom toto ultimátum odmietli. Ich legendárna veta „Ruská vojnová loď, choď do...!“ sa stala jedným z najpovzbudzujúcejších hesiel prebiehajúcej vojny.


Krátko nato ruskí výsadkári ostrov obsadili a jeho posádku aj civilistov zajali. Napokon však ostrov neudržali a koncom júna sa z neho stiahli. Medzičasom po zásahu raketou skončil na dne mora aj krížnik Moskva.

Domov
Zdieľať
Diskusia