Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Anna Koucká
11. júla 2023, 19:30
Čas čítania 2:07

Skúsili sme novú aplikáciu Threads. Toto sú naše prvé dojmy z konkurenčnej platformy Twitteru

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Skúsili sme novú aplikáciu Threads. Toto sú naše prvé dojmy z konkurenčnej platformy Twitteru
Zdroj: Meta

Spoločnosť Meta spustila novú sociálnu sieť Threads. Tá by mala konkurovať Twitteru a dostupná je zatiaľ v 100 krajinách sveta, medzi ktorými Slovensko nie je. Skúsili sme však trochu obísť systém, prihlásiť sa do nej a prinášame ti prvé dojmy.

Konkurencia Twitteru vznikla mesiace po tom, čo pôvodnú platformu Jacka Dorseyho prevzal miliardár Elon Musk. Sieť sa po tomto obchode začala výrazne meniť. Musk povolil návrat niekoľkých zrušených účtov a zmenil sa aj systém overených používateľov. 

Nová sieť od spoločnosti Meta, ktorá by mala Twitteru konkurovať, má zatiaľ veľký úspech. Len za niekoľko dní má aplikácia Threads viac ako 100 miliónov používateľov a je momentálne najrýchlejšie narastajúcou platformou. Na porovnanie, úspešnému ChatGPT trvalo dva mesiace dosiahnuť taký počet používateľov.

Ako na to

Napriek tomu, že vo väčšine krajín EÚ si Threads oficiálne nestiahneš, existujú rôzne triky, vďaka ktorým si aplikáciu môžeš vyskúšať. Okrem možnosti prihlásenia cez VPN, kde si môžeš zmeniť polohu na akékoľvek fiktívne miesto, sa môžeš prihlásiť aj pomocou falošného Apple ID.

Upozorňujeme však, že takýto postup neodporúčame a použili sme ho iba s cieľom zmapovať novú platformu. Nechceme tým nikoho nabádať k tomu, aby podobný postup skúšal.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ak si však zvážil všetky riziká a si vlastníkom iPhonu, postup vyzerá takto: V App Store sa odhlásiš zo svojho pôvodného Apple ID, vytvoríš si nové, kde zadáš, že si napríklad zo Spojených štátov amerických, a vložíš vygenerovanú americkú adresu. Následne si aplikáciu Threads môžeš stiahnuť. Keď sa odhlásiš z falošného Apple ID a prihlásiš sa späť do svojho slovenského, aplikácia by mala naďalej fungovať. 

Aplikácia vyzerá ako dieťa Instagramu a Twitteru

A ako aplikácia vyzerá? Hneď na prvý pohľad je jasné, že je prepojená s Instagramom, pretože z grafickej stránky vyzerá veľmi podobne. Vzhľad je však inšpirovaný Twitterom, pretože najdôležitejší je v aplikácii text. Rovnako ako na Twitteri, aj tu je možné zdieľať fotky a videá.

Funkcie aplikácie sú s Twitterom veľmi podobné. Existuje možnosť lajkovania, komentovania, repostovania, citovania a zdieľania. Každý post môžeš navyše okamžite prezdieľať do príbehov, na Instagram a aj na Twitter.

Aplikácia sa ovláda pomocou menu, ktoré je v spodnom riadku a obsahuje 5 ikoniek. Prvá je domovská stránka, na ktorej sa zobrazujú príspevky používateľov, ktorých sleduješ, ale aj tých, ktorých nesleduješ. Určite bude potrebné používať aplikáciu dlhšie a vytvoriť si tak vlastné priaznivé prostredie. Dlhší čas by bol potrebný aj na pochopenie toho, ako aplikácia funguje, pretože sme na žiadny systém v zoradení postov na hlavnej stránke neprišli. 

Threads
Zdroj: Anna Koucká

Druhá ikona lupy odkazuje na vyhľadávanie. Tretia umožňuje publikáciu vlastných príspevkov. Po rozkliknutí štvrtej ikony získavaš informácie o aktivite na svojom účte, a to o sledujúcich, lajkoch, komentároch a označeniach. 

Threads
Zdroj: Anna Koucká

Pokiaľ ide o sledujúcich, zaujímavé je to, že vďaka spojeniu s Instagramom jednoducho nájdeš informácie o tom, kto z tvojich instagramových priateľov aplikáciu používa. Veľmi jednoducho sa s nimi tak môžeš spojiť aj na novej sieti. Posledná ikona odkazuje na tvoj profil. 

Threads
Zdroj: Anna Koucká

Twitter ako symbol toxickej žumpy

Ako sa bude aplikácii dariť, ukáže čas. Ale je jasné, že pre niektorých bude konkurencia Twitteru znamenať nový štart. Používatelia sa už dlhodobo sťažovali na toxické prostredie.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

„Z Twitteru sa stala v posledných mesiacoch toxická žumpa, ženy, queer ľudia a všetci, čo vybočujú, sa vystavujú online lynčovaniu zo strany anonymných účtov. Pokiaľ vyložene nemusím, tak tam už nechodím,“ hovorí pre Refresher aktivista Kryštof Stupka.


„Zároveň si však stále pamätám, ako veľmi ma Twitter bavil a že je dôležité viesť rešpektujúcu diskusiu. Tak sa hádam Zuckovi podarí vytvoriť toxicity-free platformu,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia