Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
18. júla 2023 o 11:23
Čas čítania 0:43

V Európe sa objavil smrtiaci vírus, na ktorý môže zomrieť až 40 % nakazených. Doteraz sa u nás vyskytoval zriedkavo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Krymsko-konžská hemoragická horúčka sa bežne vyskytuje v Afrike či na Blízkom východe, v krajinách EÚ sa vyskytuje zriedkavo.

V Španielsku v uplynulých týždňoch zaznamenali viacero prípadov krymsko-konžskej hemoragickej horúčky (CCHF). Ide o nebezpečný vírus, ktorý prenášajú najmä kliešte, informuje portál TN.cz s odvolaním sa na správu portálu Daily Star.

Ochorenie sa prenáša aj pri kontakte s infikovanou krvou či tkanivami zvierat ako ovce, kravy či kozy po ich usmrtení. Epidemiológovia sa obávajú, že by mohlo dôjsť k postupnému rozšíreniu vírusu do ďalších krajín. 

Ako príznaky vírusu odborníci uvádzajú zvýšenú teplotu, bolesť svalov, krku, hlavy, chrbta, ale aj pálenie očí a citlivosť na svetlo. Ochorenie môže sprevádzať aj vznik modrín na tele či krvácanie z nosa.

Ochoreniu podľahne až 40 percent nakazených

Situáciu komplikuje skutočnosť, že proti vírusu momentálne neexistuje žiadna vakcína. Alarmujúci je aj fakt, že po nakazení do dvoch týždňov dochádza k úmrtiu v 10 až 40 % prípadov.

Vírus prenášajú kliešte z rodu Hyalomma, ktoré sa na našom kontinente zvyčajne nevyskytujú. Do Európy sa však dostávajú spoločne s migrujúcimi vtákmi z exotických krajín.

5. októbra 2024 o 12:30 Čas čítania 6:02 Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si

V minulosti sa ochorenie vyskytlo už v Turecku, Bulharsku a v Spojenom kráľovstve. Riziko nakazenia pre turistov je však podľa zdravotníkov malé a nemalo by predstavovať veľkú hrozbu.

V Európe sa začal v uplynulých týždňoch šíriť smrtiaci vírus.
V Európe sa začal v uplynulých týždňoch šíriť smrtiaci vírus. Zdroj: Unsplash/CDC
Domov
Zdieľať
Diskusia