Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. júla 2023 o 19:40
Čas čítania 1:22

Slováci na vyšetrenie u špecialistu čakajú dlhé mesiace, niekedy až roky. Tieto typy lekárov nám chýbajú najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vo výročnej správe.

S dostupnosťou ambulantnej zdravotnej starostlivosti je v praxi veľký problém. Pacienti čakajú na vyšetrenie u špecialistu bežne aj niekoľko mesiacov či rokov. Viac ako štvrť milióna ľudí zároveň nemá zazmluvneného všeobecného lekára. Upozornil na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vo výročnej správe.

„Verejná minimálna sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti by mala slúžiť ako nástroj na monitorovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v regiónoch. Pre nepresne formulovanú legislatívu a problémy s jej aplikáciou do praxe je momentálne tento nástroj nefunkčný,“ skonštatoval.

ÚDZS pripomenul, že v tejto veci vykonal niekoľko dohľadov. Na problémy upozornil ministerstvo zdravotníctva. „Je nevyhnutné čo najskôr zrealizovať rozsiahlu revíziu nariadenia vlády SR o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Nejednoznačným nastavením výpočtu normatívov sa sieť javí ako dostatočne naplnená. V praxi je však s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti veľký problém,“ podotkol.

Poisťovne hlásia nedostatok alergológov a imunológov

Všeobecná zdravotná poisťovňa zaznamenala pri špecialistoch medziročne najväčší pokles v odbornostiach klinická imunológia a alergológia, vnútorné lekárstvo a reumatológia. Zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera ho eviduje pri odbornostiach nefrológia, vnútorné lekárstvo, klinická imunológia a alergológia, Union ZP zase pri odbornostiach gastroenterológia, klinická imunulógia a alergológia i pneumológia.

5. októbra 2024 o 12:30 Čas čítania 6:02 Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si Slováci vo veľkom cestujú do Srbska po nové zuby. Ceny sú tu dvakrát nižšie, zubár robí aj do polnoci, pochvaľujú si

Situácia je podľa ÚDZS alarmujúca aj pri všeobecnej ambulantnej starostlivosti. „Lekári, ktorí ešte pracujú, majú vysoký vek. Mnohí sú už takí vyčerpaní, že končia svoju prax, aj keď nemajú za seba náhradu,“ uviedol.

Pacienti sú tak podľa neho nútení za novým lekárom dochádzať desiatky kilometrov. Upozornil na to, že ku koncu vlaňajška bolo asi 266 110 poistencov bez zmluvného lekára všeobecnej ambulantnej starostlivosti.

Dlhé čakacie lehoty a netransparentné ocenenie

Zároveň poukázal na to, že podľa novej metodiky ministerstva nebola potrebná kapacita k začiatku vlaňajška zabezpečená v 58 okresoch v rámci všeobecných lekárov pre deti a dorast a v 66 okresoch v rámci všeobecných lekárov pre dospelých. „K 1. januáru 2022 spolu chýbalo 623 všeobecných lekárov, z toho 400 lekárov pre dospelých a 223 lekárov pre deti a dorast,“ povedal.

Dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti podľa ÚDZS okrem iného negatívne ovplyvňuje netransparentné ocenenie výkonov. „Následkom neférových platieb za poskytovanú zdravotnú starostlivosť dochádza k úbytku lekárov, problémom s objednávaním a dlhým čakacím dobám,“ dodal.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Denisa Horváthová
Domov
Zdieľať
Diskusia