Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
19. júla 2023, 14:00
Čas čítania 0:39

Na obľúbených španielskych plážach more vyplavuje toxické riasy. Takto ľahko dokážu vyvolať horúčku aj nevoľnosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Riasam sa darí najmä v teplých moriach a oceánoch. Za ich premnoženie môže najmä klimatická zmena.

Španielske pobrežie čelí problému s vyplavenými toxickými riasami. Tieto riasy môžu po kontakte s pokožkou vyvolať nepríjemnú alergickú reakciu či dokonca spôsobiť zdravotné problémy. Podľa odborníkov môže za ich premnoženie globálne otepľovanie.

Už pred mesiacom riasy spozorovali vedci z francúzskej Národnej agentúry pre zdravotnú bezpečnosť. Z mesta Biarritz pri španielskych hraniciach sa ďalej šírili až na obľúbené španielske letoviská. Aktuálne ich nachádzajú na takmer všetkých plážach ležiacich v blízkosti hraníc.

Príznaky sú podobné chrípke

Toxické riasy môžu u ľudí vyvolať nevoľnosť, začervenanie očí a únavu. Mnohé príznaky sú podobné ako pri chrípke. Po kontakte s riasami hrozí škrabanie v hrdle, nádcha a v niektorých prípadoch aj horúčka. Príznaky sa môžu dostaviť do niekoľkých hodín, informuje portál 20 Minutos.


„Príznaky som pociťoval 45 minút po vstupe do vody. Cítil som nevoľnosť, ale pokračoval som v surfovaní. Popoludní som začal mať bolesti, začervenané oči a bol som extrémne unavený. Trvalo to 48 hodín a moje príznaky boli podobné chrípke,“ hovorí surfista a lekár Marc Rappoport pre Euronews Green.

riasy
Zdroj: Oceanografické laboratórium vo Villefranche



Domov
Zdieľať
Diskusia