Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
21. júla 2023, 9:10
Čas čítania 1:01

Vagnerovci začali s výcvikom bieloruských vojakov. Krajina NATO upozorňuje na veľké nebezpečenstvo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vagnerovci bieloruské špeciálne jednotky cvičia blízko hraníc s Poľskom. To posilnilo bezpečnostné opatrenia.

Bieloruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že inštruktori z ruskej Vagnerovej skupiny začali s výcvikom príslušníkov bieloruských špeciálnych jednotiek. Deje sa tak len necelý mesiac po tom, čo sa v Rusku pokúsili o vojenskú vzburu.

„V priebehu týždňa budú špeciálne jednotky a predstavitelia (Vagnerovej) skupiny spoločne vykonávať bojové úlohy na vojenskom cvičisku v Brestskej oblasti na juhozápade Bieloruska,“ uviedol vo vyhlásení rezort obrany v Minsku. Zverejnil pri tom aj fotografiu maskovaných vojakov v bojovej výzbroji.

20. júla 2023, 10:50 Čas čítania 1:24 VIDEO: Prigožin sa po mesiaci prihovoril bojovníkom. Zanechal im dôležitý odkaz VIDEO: Prigožin sa po mesiaci prihovoril bojovníkom. Zanechal im dôležitý odkaz

Minulý týždeň Minsk vyhlásil, že bieloruské ministerstvo obrany a vagnerovci spoločne vypracovali plán zameraný na výmenu bojových skúseností a že vagnerovskí inštruktori začali cvičiť príslušníkov bieloruskej domobrany. Súčasťou tohto výcviku bol nácvik zručností pohybu na bojisku a taktickej streľby, ako aj získavanie poznatkov z oblasti ženijnej prípravy a poskytovania zdravotníckej pomoci v bojových podmienkach.

Poľsko tvrdí, že vagnerovci predstavujú ohrozenie pre východné krídlo NATO

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina predstavuje ohrozenie pre Poľsko a východné krídlo NATO. Uviedol to vo štvrtok poľský premiér Mateusz Morawiecki po rokovaní s českým premiérom Petrom Fialom. Vlády týchto dvoch krajín v Katoviciach rokovali aj o utečencoch z Ukrajiny, migrácii či energetike. 

Morawiecki pripomenul, že Vagnerova skupina sa v Bielorusku nachádza v čoraz väčšom počte a uskutočňuje cvičenia v blízkosti poľských hraníc. „Musíme sledovať, čo sa deje, pretože sa snažia destabilizovať východné krídlo NATO a chcú, aby sme boli slabí. My sa snažíme ukázať spoločnú tvrdosť,“ povedal poľský premiér.

Bieloruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že inštruktori z ruskej Vagnerovej skupiny začali s výcvikom príslušníkov bieloruských špeciálnych jednotiek. Poľsko následne posilnilo bezpečnostné opatrenia na hraniciach s Bieloruskom.

vagnerovci
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia