Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kateřina Viková
22. júla 2023, 18:13
Čas čítania 1:36

Žraloky pri pobreží Floridy zrejme požierajú kokaín. Vedci im chcú odoberať krv, aby zistili, koľko toho zvieratá požili

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Žraloky pri pobreží Floridy zrejme požierajú kokaín. Vedci im chcú odoberať krv, aby zistili, koľko toho zvieratá požili
Zdroj: Wikimedia Commons / Patrick Doll

Podľa vedcov by nevyspytateľné správanie pozorované pri niektorých žralokoch mohlo byť spôsobené tým, že požili balíky s kokaínom, ktoré pašeráci pri pobreží Floridy hodili cez palubu.

Znie to ako zápletka ďalšieho gýčového katastrofického filmu s námornou tematikou, ale vedci sa skutočne domnievajú, že pomätené a hladné žraloky by mohli hodovať na balíkoch s drogami vyhodenými pri pobreží Floridy.

V rámci nadchádzajúceho tematického týždňa venovaného žralokom na televíznom programe Discovery dostali zvieratá názov „kokaínové žraloky“. Program má skutočne skúmať, či oceánske predátory požívajú liečivá a drogy, ktoré hádžu pašeráci „v núdzi“ cez palubu.

Hrozba pre podmorský život 

Námorní vedci, ktorí televízny program natočili, tvrdia, že jeho účel presahuje obyčajnú zábavu. „Je to chytľavý titulok, ktorý osvetlí skutočný problém, a to, že všetko, čo používame, všetko, čo vyrábame, všetko, čo dávame do našich tiel, končí v našich odpadových vodách a prírodných vodách. A tomuto sú potom vodné živočíchy vystavené,“ povedala pre Guardian Tracy Fanara, environmentálna inžinierka a vedúca výskumného tímu.

Mladý žralok mako.
Mladý žralok mako. Zdroj: Unsplash/Elaine Brewer/voľne na použitie

„Máme štúdie s liekmi, kokaínom, metamfetamínmi, ketamínom, všetkými týmito látkami, ktorými sú ryby ovplyvnené. (...) Ak sú tieto balíky kokaínu zdrojom znečistenia, je veľmi pravdepodobné, že žraloky môžu byť touto chemikáliou ovplyvnené. Kokaín je veľmi rozpustný. Ak sa ktorýkoľvek z obalov pootvorí, štrukturálna integrita je zničená a droga je vo vode,“ dodáva vedkyňa.

Neobvyklé správanie žralokov

Fanara a britský morský biológ Tom Hird vo svojom výskume vykonávanom počas šiestich dní na mori vo Florida Keys, ekologicky citlivom ostrovnom reťazci pri južnom cípe štátu, pozorovali žralokmi vykazujúce zvláštne správanie.

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:05 Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli

Žralok kladivohlavý, druh, ktorý obvykle pláva preč od ľudí, sa priblížil priamo k potápačom a pohyboval sa nevyspytateľne. Pozorovali aj žraloka piesočného, ​​ako pláva v kruhoch.

Vykonávali tiež experimenty, pri ktorých do mora zhadzovali balíky, ktoré mali pripomínať tie s kokaínom, pričom mnohé žraloky ich hrýzli, a plnili guľôčky návnadou – koncentrovaným rybím práškom, ktorý mal simulovať účinok kokaínu.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Colin Davis/voľne na použitie

Z Južnej Ameriky sa drogy do USA pašujú cez Floridu

Fanara uviedla, že Florida Keys si vybrali ako najlepšie miesto na výskum, pretože konvergencia oceánskych prúdov spôsobuje, že región bol doslova zaplavený plávajúcimi balíkmi kokaínu.

Florida slúži ako východiskový bod pre veľké množstvo drog, ktoré sa do USA dostávajú z Južnej Ameriky. Igelitové balíčky kokaínu sa často strácajú na mori alebo ich hádžu cez palubu priekupníci, ktorých prenasledujú orgány presadzovania práva. „Keď sme natáčali v Keys, balíky kokaínu sa vyplavili na breh dvakrát za týždeň, takže je to naozaj veľký problém,“ uviedla Fanara.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Koľko kokaínu žraloky požili, nebolo na základe predbežných experimentov možné určiť. V nadchádzajúcich mesiacoch však Fanara plánuje spolupracovať s ďalšími floridskými námornými vedcami, aby odobrali vzorky krvi niektorým žralokom a vyhodnotili skutočnú hladinu kokaínu.

Domov
Zdieľať
Diskusia