Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
24. júla 2023, 12:49
Čas čítania 1:01

Lacná letecká spoločnosť Ryanair rekordne zarobila. Zverejnili detaily

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za 1. kvartál 2023/2024 prepravil Ryanair 50,4 milióna cestujúcich, o 11 % viac než v rovnakom období pred rokom.

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair oznámila za 1. kvartál súčasného obchodného roka prudký medziročný rast zisku, pričom v tomto ukazovateli prekonala aj úroveň spred pandémie nového koronavírusu.

Na druhej strane spoločnosť zredukovala prognózu rastu počtu cestujúcich za celý rok, keďže dodávky nových lietadiel od Boeingu meškajú.

Ryanair v pondelok uviedol, že za 1. štvrťrok obchodného roka 2023/2024, čo predstavuje obdobie od apríla do konca júna, zaznamenal zisk po zdanení na úrovni 663 miliónov eur. To je takmer štvornásobok oproti 170 miliónom eur v rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka, v ktorom sa letecká doprava začala zotavovať po období pandémie nového koronavírusu.

Spoločnosť prekonáva rekordy

Ryanair okrem toho prekonal predchádzajúci rekord za dané obdobie spred šiestich rokov, ako aj odhady analytikov. Doterajšie maximum v zisku dosiahli aerolínie v roku 2017, a to na úrovni 397 miliónov eur. Analytici očakávali za 1. kvartál 2023/2024 zisk po zdanení na úrovni 620 miliónov eur.


Tržby dosiahli 3,65 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje zvýšenie o 40 %.
Spoločnosť zároveň oznámila, že upravila svoj odhad rastu počtu cestujúcich v tomto obchodnom roku. Dôvodom sú signály od Boeingu, že niektoré z dodávok lietadiel 737-8200 budú pravdepodobne meškať, čo by mohlo ovplyvniť tohtoročnú zimnú sezónu a budúcoročnú jar.


V dôsledku najnovšej situácie Ryanair odhaduje, že počet cestujúcich za obchodný rok končiaci sa v marci 2024 vzrastie o 9 % približne na 183,5 milióna. Letecká spoločnosť pôvodne počítala s tým, že v súčasnom obchodnom roku prepraví zhruba 185 miliónov pasažierov. Za 1. kvartál 2023/2024 prepravil Ryanair 50,4 milióna cestujúcich, o 11 % viac než v rovnakom období pred rokom.

Ryanair
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia