Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. júla 2023 o 18:33
Čas čítania 0:45

Časť Slovenska trápi ďalšia silná supercela. SHMÚ varuje pred silnými búrkami v týchto oblastiach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vo viacerých okresoch na východnom Slovensku hrozia tiež prívalové povodne.

Na severovýchode Slovenska sa stále vyskytuje supercela. Veľmi pomaly postupuje na východ až juhovýchod, stále prináša väčšie krúpy a prívalový dážď. Ľudia tam zdokumentovali krúpy s maximálnym priemerom do šiestich centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

„Dlhšie bola pomerne stacionárna, a preto má rozsiahlu nákovu, ktorú výškové prúdenie unáša ďaleko od zdroja nad Ukrajinu. Ďalšie búrky vznikajú na rozhraní siahajúcom z Dolného Rakúska na Moravu, no k nám nepostupuje,“ skonštatovali meteorológovia.

Večerné počasie môže skomplikovať búrka na západe

Zároveň však upozornili, že smerom na Slovensko postupuje búrka v centrálnom Rakúsku. Tá prináša aj silnejší vietor s nárazmi od 70 do 100 kilometrov za hodinu. 

„Viaceré numerické modely simulujú príchod aj na Slovensko, kde sú aj podľa meraní vhodnejšie podmienky (teplejšie a vlhšie prostredie), no v Rakúsku jej v ceste stojí pomerne suchá oblasť, ktorá tak môže spôsobiť jej zoslabnutie,“ priblížil SHMÚ s tým, že silný vietor tak vo večerných hodinách môže prísť aj na Slovensko.

25. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 3:40 Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor) Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor)

Meteorológovia vydali pre okresy Svidník, Stropkov a Medzilaborce najvyššiu výstrahu pred búrkami. Na zvyšnom území Slovenska platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Vo viacerých okresoch na východnom Slovensku hrozia tiež prívalové povodne.

Domov
Zdieľať
Diskusia