Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
25. júla 2023 o 14:00
Čas čítania 0:37

MAPA VÝSKYTU HÚB: Po výdatných dažďoch nájdeš huby na týchto miestach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Portál nahuby.sk informuje o aktuálnom stave výskytu húb na Slovensku. Používatelia môžu pridávať príspevky a fotografie z konkrétnych lokalít.

Aktuálne daždivé počasie je ideálnou podmienkou pre hubársku sezónu, ktorá je podľa portálu nahuby.sk v plnom prúde. Internetový portál poskytuje hubárom informácie o výskyte húb na Slovensku prostredníctvom interaktívnej mapy. 

O hubách a miestach, kde sa nachádzajú, informujú používatelia portálu, ktorí okrem stavu lokality opisujú aj množstvo alebo kvalitu úlovkov. „Niečo málo kozáky, kuriatka aj plávky, veľa siniakov, ale už sa to rozbehne, veľa mladých sa tlačí von, ta asi na budúci týždeň,“ informoval o stave na východnom Slovensku používateľ portálu. 

Používatelia najviac označujú výskyt húb na strede a východe Slovenska. Podľa používateľov interaktívnej mapy je na západe príliš veľké sucho na to, aby sa hubám darilo. „Aj pôda v lese je u nás vyprahnutá a aj piesok na lesných cestách je akoby tekutý, sú ťažko prejazdné. Po hubách ani chýru, ani slychu,“ uviedol používateľ. 

Druhy húb s najčastejším výskytom podľa používateľov:

  • kuriatko jedlé
  • kozák osikový
  • hríb dubový
  • hríb smrekový
  • muchotrávka červená
  • hríb kráľovský
  • plávka modrastá
Interaktívna mapa zobrazuje dve farby, a to červenú a zelenú. Červená farba zobrazuje počet hlásení od hubárov a zelená rast húb v danej oblasti.
Interaktívna mapa zobrazuje dve farby, a to červenú a zelenú. Červená farba zobrazuje počet hlásení od hubárov a zelená rast húb v danej oblasti. Zdroj: nahuby.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia