Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
27. júla 2023 o 11:40
Čas čítania 0:39

Naši susedia majú najväčšie nálezisko mimoriadne vzácneho kovu v celej Európe. Budeme jedna z najúspešnejších krajín, hovorí Fiala

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Česko chce začať ťažiť lítium čo najskôr.

Podľa premiéra Petra Fialu môže Česká republika čoskoro patriť medzi najúspešnejšie štáty sveta. Vo vysielaní CNN Prima prezradil, že k budúcej prosperite môže dopomôcť fakt, že Česko disponuje najväčšími zásobami lítia v Európe.

S cieľom podporiť energetickú transformáciu by na území Česka s podporou európskych fondov z Green Dealu mala vyrásť strategicky významná továreň na výrobu batérií do elektromobilov.

Skúsenosť s energetickou krízou podľa Fialu priniesla medzi Európanov vyššiu mieru racionality. „Pre Českú republiku je transformácia šancou, ako zmeniť energetickú politiku, na ktorú získame finančné prostriedky,“ povedal premiér.

Najväčšie nálezisko lítia v Európe

Lítium sa podľa premiéra v kontexte európskeho prechodu na elektromobilitu stane rovnako dôležitou surovinou, akou je dnes ropa.

„Česko má najväčšie nálezisko lítia v Európe. Pokiaľ ho začneme čoskoro ťažiť a podarí sa nám uskutočniť veľký strategický projekt v podobe výstavby gigafactory, budeme mať obrovskú konkurenčnú výhodu,“ povedal český premiér.

28. septembra 2024 o 9:45 Čas čítania 0:12 Považuješ sa za znalca českého jazyka? Tento kvíz preverí, ako dobre rozumieš našim susedom (Kvíz) Považuješ sa za znalca českého jazyka? Tento kvíz preverí, ako dobre rozumieš našim susedom (Kvíz)

Rebríčku krajín s najväčšími zásobami lítia kraľuje Čile, Austrália, Argentína a Čína. V Európe má najväčší potenciál okrem Českej republiky ešte Portugalsko.

Stavenisko novej Tesla Gigafactory na výrobu elektrických áut v Grünheide.
Stavenisko novej Tesla Gigafactory na výrobu elektrických áut v Grünheide. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia