Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Florián Meričko
28. júla 2023, 21:30
Čas čítania 1:28

Z Talianska hlásia hneď 2 prelomové staroveké objavy. Archeológovia našli zvyšky cisárskeho divadla aj významnú loď

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Talianskym archeológom sa podarili hneď dva veľké úspechy.

Archeológovia z Talianska hlásia dva prelomové objavy z obdobia starovekého Ríma. V uplynulých dňoch sa im podarilo nájsť zvyšky slávneho divadla cisára Nera a vrak starovekej nákladnej rímskej lode, ktorú využívali námorníci ešte pred naším letopočtom.

Pravdepodobne zvyšky Nerovho divadla našli talianski archeológovia na západnom brehu rieky Tiber neďaleko Vatikánu. Kde sa toto divadlo nachádzalo, bolo doteraz záhadou. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy tlačovej agentúry ANSA.

Pozostatky objavili počas vykopávok na nádvorí Palazzo della Rovere, v súčasnosti hlavného sídla Rytierskeho rádu Svätého hrobu v Jeruzaleme.

Nález zahŕňa časti polkruhovej jaskyne, mramorové stĺpy, štukovú výzdobu zo zlatých listov a miestnosti, o ktorých sa predpokladá, že slúžili ako sklady kostýmov a kulís. Divadlo dal postaviť cisár Nero, ktorý vládol od roku 54 do svojej smrti v roku 68.

„Ide o mimoriadne dôležitý objav, ktorý svedčí o mieste, kde Nero nacvičoval svoje básnické a spevácke vystúpenia. Toto miesto je doložené v starovekých prameňoch, ale nikdy nebolo objavené,“ uviedla Daniela Porrová, osobitná inšpektorka pre mesto Rím.


Staroveký nález hlásia aj z pobrežia

Neďaleko talianskeho pobrežia objavili vrak starovekej rímskej nákladnej lode spred vyše 2000 rokov, oznámili v piatok talianski karabinieri, informuje agentúra Reuters.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Vrak lode sa nachádza pri prístave Civitavecchia asi 80 kilometrov severozápadne od Ríma. Leží na piesočnom morskom dne v hĺbke asi 160 metrov, uvádza sa vo vyhlásení.

Plavidlo dlhé viac ako 20 metrov pochádza z prvého alebo druhého storočia pred naším letopočtom. Na palube sa nachádzajú stovky zväčša nepoškodených amfor.

„Tento mimoriadny nález je dôležitým príkladom stroskotania rímskej lode, ktorá čelila nebezpečenstvám mora počas snahy dostať sa k pobrežiu, a vypovedá o starých obchodných trasách,“ uviedli karabinieri.

Vrak sa podarilo lokalizovať a natočiť na video vďaka diaľkovo ovládanému robotovi, uviedla talianska polícia. Bezprostredne po oznámení nálezu však nebolo jasné, či sa archeológovia pokúsia vrak lode alebo jeho náklad vyzdvihnúť.

Domov
Zdieľať
Diskusia