Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
28. júla 2023, 18:01
Čas čítania 0:57

Orbán sa bráni po tom, čo Slovákov provokoval slovami o „odtrhnutom území“. Nech to rozsúdia historici, vyhlásil

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Maďarský premiér vystúpil v pravidelnom rozhovore pre stanicu Kossuth Rádió.

Pokiaľ nebude medzi Maďarskom a Slovenskom zhoda v otázke nástupníckych štátov, tak ju bude potrebné prenechať historikom. Vyhlásil to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre stanicu Kossuth Rádió. 

Orbán v súvislosti so Slovenskom upozornil na skutočnosť, že v septembri budú v SR parlamentné voľby. Ako dodal, ak obe krajiny budú mať v otázke nástupníckych štátov spor, tak to bude potrebné ponechať na historikov.

„Je chybou púšťať túto otázku do centra slovensko-maďarských vzťahov,“ konštatoval. Slovenský prístup k tejto problematike je podľa jeho názoru značne odlišný od maďarského. Maďari vnímajú svoju históriu ako jednotných 1100 rokov. „Vnímame to ako jeden príbeh,“ dodal.

Orbánove výroky musela vysvetľovať maďarská diplomacia

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí si pre Orbánove výroky v pondelok predvolal maďarského veľvyslanca Csabu Balogha. „Československo (a neskôr Slovensko) či Maďarsko sú rovnakými nástupníckymi štátmi Rakúsko-Uhorska. Od dnešného Maďarska teda nemohlo byť nič odtrhnuté,“ reagovalo ministerstvo na Orbánove slová určené Maďarom žijúcim v „odtrhnutých častiach krajiny“.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Orbán minulú sobotu na letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnad kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je podľa neho schopná zabezpečiť si zastúpenie v slovenskom parlamente.

V súvislosti s protestmi, ktoré sa z Rumunska i zo Slovenska ozvali po jeho výrokoch na letnej univerzite Maďarov, Orbán podotkol, že vidí veľké príležitosti na spoluprácu s Bukurešťou i s Bratislavou. „V ďalšom období by sme spolu mohli urobiť veľa pekných vecí,“ vyhlásil Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán si myslí, že Maďari a Slováci vnímajú spoločnú históriu ináč. Otázky nástupníckych štátov by radšej prenechal historikom.
Maďarský premiér Viktor Orbán si myslí, že Maďari a Slováci vnímajú spoločnú históriu ináč. Otázky nástupníckych štátov by radšej prenechal historikom. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia