Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
29. júla 2023, 19:00
Čas čítania 0:51

Druhé najväčšie jazero Južnej Ameriky vysychá. Ekonomické dosahy vyháňajú miestnych z brehov jazera Titicaca

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Sucho je výsledkom kombinácie negatívnych faktorov zosilnených klimatickou zmenou.

Brehy najvyššie položeného splavného jazera Titicaca lemujú opustené člny na miestach, kde pred niekoľkými mesiacmi ešte bola voda. Hladina jazera, cez ktoré prechádza hranica medzi Bolíviou a Peru, klesla na kritickú úroveň v dôsledku pretrvávajúceho sucha. „Za tri mesiace hladina klesla o 30 centimetrov a vzhľadom na silnejšie slnko v tomto ročnom období očakávame, že bude naďalej klesať,“ povedal hydrológ Carlos Carrasco. 


Peruánska Národná služba námornej hydrografie vyhlásila pre jazero stav výstrahy, keď jeho hladina klesla dva centimetre pod úroveň varovania pred suchom. Sucho by mohlo nezvratne ovplyvniť tunajšiu flóru a faunu. „Dostávame sa do kritického bodu a čakáme ešte značný úbytok vody,“ povedal Juan José Ocola, prezident spoločného úradu jazera Titicaca.

Bolívijská hydrologická jednotka varovala, že hladina vody môže do decembra klesnúť až o 64 centimetrov, čo by prekonalo doterajší negatívny rekord 33 centimetrov z roku 1998. Sucho je výsledkom kombinácie negatívnych faktorov zosilnených klimatickou zmenou.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Rozľahlé jazero je dôležitým zdrojom obživy pre miestne vidiecke komunity. Ekonomické ťažkosti nútia migrovať najmä mladých ľudí do iných oblastí krajiny. Rybárom klesajú úlovky a tí, ktorí sa živia prepravou ľudí po jazere, menia trasy, pretože ich rafty a člny sa už nedostanú do obvyklých prístavov.

Domov
Zdieľať
Diskusia