Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. augusta 2023, 15:30
Čas čítania 4:06

Počasie v Európe môže čoskoro úplne skolabovať. Vedci varujú pred hroziacim zánikom dôležitého prúdenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najnovšia štúdia pôsobí desivo. Náznaky oslabovania prúdenia v Atlantickom oceáne sú však neprehliadnuteľné.

Hoci aj toto leto v Európe čelíme ničivým dôsledkom klimatickej zmeny, ešte stále sa aspoň približne vieme spoľahnúť na dlhodobé klimatické trendy. Podľa najhoršieho scenára v novej štúdii klimatológov pod vedením profesora Petra Ditlevsena sa to však môže radikálne zmeniť už o dva roky.

Podľa klimatológov môže totiž už v roku 2025 skolabovať systém oceánskeho prúdenia AMOC vrátane Golfského prúdu, ktorý zabezpečuje mierny charakter európskeho počasia. Najoptimistickejší scenár kolapsu nám dáva čas do roku 2095. Konzervatívny odhad kolapsu je rok 2050.

S prognózou takého skorého kolapsu sa podľa The Guardian nestotožňuje celá vedecká komunita. Najnovšia správa je v rozpore aj so závermi Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC), podľa ktorej je pravdepodobnosť kolapsu Golfského prúdu v tomto storočí „iba“ 20 %. Pravdou však ostáva, že Golfský prúd je dnes najslabší za ostatných 1 600 rokov. Mimoriadne alarmujúce varovné signály jeho slabnutia sa objavili v roku 2021. 

Ak sa skončí AMOC, nastane amok

Golfský prúd je súčasťou systému oceánskych prúdov AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation). Ten si môžeme predstaviť ako vlnitý dopravníkový pás medzi kontinentmi, ktorý vplýva na teplotné rozdiely naprieč planétou. AMOC prenáša oceánsku vodu k severnému pólu, kde sa ochladí, klesá a poháňa prúdy v Atlantickom oceáne.

AMOC
Zdroj: Wikimedia Commons

Ide však o krehký mechanizmus závislý od trvácnych teplotných rozdielov medzi regiónmi. Teplota morí sa bohužiaľ v dôsledku topenia ľadovcov spôsobeného klimatickou zmenou výrazne mení. 

Domov
Zdieľať
Diskusia