Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
13. augusta 2023, 18:36
Čas čítania 0:57

Požiare na Havaji: Turisti sa kúpu vo vodách, kde sme umreli, sťažujú sa miestni. Necestujte sem, odkázal Jason Momoa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odhad škôd na celom ostrove sa blíži k šiestim miliardám dolárov.

Počet obetí devastujúceho lesného požiaru na havajskom ostrove Maui už prekročil 90. Očakáva sa, že obetí bude pribúdať, dôvodom sú požiare a blížiaci sa hurikán Dora. Pátracie a záchranné práce v troskách obhorených domov naďalej pokračujú.

Rovnako však pokračujú aj dovolenky. Miestna obyvateľka pre BBC povedala, že momentálne existujú dve havajské súostrovia. Na jednom si turisti užívajú dovolenku, na druhom miestni smútia a snažia sa pomôcť záchranným zložkám. „Plávajú v tých istých vodách, v ktorých naši ľudia zomreli pred troma dňami,“ vraví obyvateľka Maui. „Nikto z nás sa nezabáva počas tragédie a nežijeme, akoby sa nič nestalo. Žiaden obyvateľ nešnorchľuje ani nesurfuje.“

Už aj herec Jason Momoa pôvodom z havajského Honolulu vyzýva turistov, aby na ostrovy teraz necestovali. „Nesnažte sa presvedčiť samých seba, že vaša prítomnosť je potrebná na ostrove, ktorý takto veľmi trpí. Maui teraz nie je miestom na vašu dovolenku.“ Dodáva, že čím menej turistov bude na ostrovoch, tým viac nevyhnutných zdrojov ostane dostupných pre miestnych.

Viaceré lesné požiare zachvátili havajský ostrov Maui v utorok, pričom spôsobili rozsiahle škody a vyžiadali si evakuácie miestneho obyvateľstva. Najničivejší z nich zdevastoval mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova. Plamene v západnej časti Maui zničili alebo poškodili viac než 2 200 budov, z toho 86 percent obytných; tisíce ľudí pripravili o strechu nad hlavou. Odhad škôd na celom ostrove sa blíži k šiestim miliardám dolárov. Podľa agentúry AP bol požiar v Lahaine najtragickejším lesným požiarom v USA za posledných viac než 100 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia