Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
17. augusta 2023, 19:10
Čas čítania 0:41

Pri chorvátskom pobreží našli exotickú jedovatú rybu. Pri dotyku spôsobuje obrovské bolesti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Exotický druh sa do európskych vôd dostáva v dôsledku globálneho otepľovania.

V Jadranskom mori pri pobreží Chorvátska ulovil rybár jedovatú tropickú ryby – krídlovca ohnivého.

Jedovatý exemplár, ktorý je ľahko identifikovateľný vďaka výrazným jedovatým ostňom, našiel miestny rybár pri ostrove Korčula. Hoci bodnutie ryby nebýva pre človeka smrteľné, je silno bolestivé. Chorvátsky inštitút v prípadoch kontaktu odporúča vyhľadať lekára.

Ryba, ktorá je bežná vo vodách Indického a Tichého oceánu, sa k brehom Stredozemného mora dostala pod vplyvom globálneho otepľovania. V európskych vodách sa živí pôvodnými druhmi rýb.

Krídlovec ohnivý je známy aj ako ohnivá ryba, levíča alebo páv a všetky tŕne na jeho tele sú jedovaté a spôsobujú extrémne silné bolesti. „Z tohto dôvodu treba k tejto rybe pristupovať opatrne, najmä v prípade úlovku počas rybolovu. Našťastie tak ako u iných jadranských rýb s jedovatými chrbticami, jed je tepelne citlivý, čo znamená, že sa dá neutralizovať ponorením miesta kontaktu do horúcej vody.“


Tento druh bol prvýkrát zaznamenaný v Jadranskom mori v roku 2019. Vzhľadom na dynamiku jeho šírenia a trendy šírenia teplomilných druhov spojených s otepľovaním mora sa dá očakávať, že sa bude objavovať častejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia