Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
17. augusta 2023 o 19:52
Čas čítania 0:48

Slovensko na čele rebríčka drahého bývania. Na nový byt pracujeme v priemere mimoriadne dlho

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko na čele nelichotivého rebríčka nahradilo Česko.

Bývanie na Slovensku je najmenej dostupné v Európe. Na kúpu bytu s výmerou 70 štvorcových metrov si musí Slovák s priemerným zárobkom odložiť až 14 hrubých ročných platov. Ešte pred rokom ovládlo negatívny rebríček spoločnosti Deloitte Česko.

Rebríček, ktorý meria dostupnosť bývania porovnaním cien bytov a platov, podľa Denníka E potvrdzuje, že ceny bytov sú na Slovensku mimoriadne nadhodnotené a platy, naopak, príliš nízke.

Z analýzy Deloitte vyplýva aj mierne pozitívny fakt, že za posledný rok sa u nás zrýchlilo tempo pribúdania nových bytov. Na tisíc obyvateľov dnes pripadá 419 bytov. Priemerom Únie je 473 bytov. Najviac bytov na tisíc ľudí majú vo Francúzsku, kde ich je skoro o tretinu viac než u nás, a v Bulharsku, kde ich je viac až takmer o polovicu.

Drahá Bratislava

V Bratislave je v súčasnosti druhé najťažšie dostupné bývanie zo všetkých hlavných miest Európy. V tomto rebríčku vedie suverénne Amsterdam, v ktorom sú ceny za štvorcový meter dvojnásobné. Byty v metropole Holandska sú v porovnaní so zvyškom krajiny až o 89 % drahšie. Bratislava je oproti slovenskému priemeru drahšia „iba“ o štvrtinu.

Na nový byt v Bratislave treba podľa Deloittu 14,6 hrubého ročného platu, v Londýne na to stačí 8,5 a v Ríme len 7,2 ročného zárobku.

Novostavba, byty
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia