Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
22. augusta 2023, 16:45
Čas čítania 0:45

Na obľúbenom ostrove v Chorvátsku útočí agresívna korytnačka. Pohrýzla už viacerých turistov, má úctyhodné rozmery

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Korytnačku morskú spozorovali na začiatku augusta pri chorvátskom ostrove Čiovo.

Chorvátsky ostrov Čiovo má problémy s agresívnou korytnačkou, ktorá zaútočila už na niekoľko ľudí. Prípady pribúdajú a ľudia začínajú mať z agresívneho živočícha strach. Obyvatelia v meste Slatine tvrdia, že korytnačka morská pohrýzla už štyroch ľudí, ktorí sa kúpali v mori, informuje o tom portál 24sata.hr

„Pri hľadaní potravy sa vedia priblížiť k brehu, a tým aj k plavcom, kde sa môžu cítiť ohrozené ich prítomnosťou, hoci si plavci väčšinu času ani neuvedomia, že sú tam. Živia sa hubami, morskými ježkami, medúzami a menšími rybami,“ informuje Alen Soldo zo splitskej univerzity.

Môže vážiť až 115 kíl

Dovolenkári a miestni obyvatelia korytnačku prvýkrát spozorovali začiatkom augusta. Podľa svedkov má obrovskú hlavu a jej veľkosť presahuje 1 meter. Dospelí jedinci pritom môžu mať pancier dlhší ako 110 centimetrov a ich hmotnosť môže presiahnuť 100 kilogramov. 

Odborníci zo splitskej univerzity predpokladajú, že korytnačka pri pobreží Slatine zostane dovtedy, kým teplota mora nezačne klesať. Následne sa zrejme presunie do väčších hĺbok.

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:27 Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ

„Nie je obvyklé, aby sa morská korytnačka niekoľko dní nachádzala blízko pobrežia, ale nedá sa nič robiť, pretože je to prísne chránený živočích a človek vstupuje do jej domova,“ konštatuje profesor Soldo.

Korytnačka morská.
Korytnačka morská. Zdroj: PxHere∕Pfüderi Pfüderi
Domov
Zdieľať
Diskusia